Narsizm

Yazar Şule ÇolakelPsikolog • 3 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Türküler toplumumuzun ürettiği ,bize özel kültür öğelerimizdendir. Kimi zaman hüznü kimi zaman mutluluğu içinde barındıran sözlere sahiplerdir. İçerdikleri manalar açısından incelediğimizde birçok psikolojik terimin karşılığını bulabiliriz. Doğal biyolojik ihtiyaçlarını gidermek isteyen birinin, indim dereye taş bulamadım gönlüme göre eş bulamadım derken anlatmak istediklerine göz atalım. Anadolu da taş def i hacet sonrasında temizlik için kullanılan materyallerden biridir. Türkünün sözlerinde buraya kadar bir sorun yok . Asıl mesele buradan sonra başlıyor. Gönlüme göre eş bulamadım diyen biri , kendi aynasının yansımasını bulamadığını söylüyor. Sevme ve sevilme ihtiyacını karşılayamadığından bahsediyor. Bir eşe olan özlemini dile getiriyor. Yaşamın yalnız geçemeyeceğinden ,gönlüne uygun bir bağlılığın onu bu yalnızlıktan kurtaracağından bahsediyor.
Türkümüzün buraya kadar olan sözleri anlaşılır. Anlaşılamaz ve kabul edilemez olan türkünün sözlerinin devamında geliyor . Zatı muhterem eşini bulmayı başarmış ve emir kipi ile konuşmaya başlamış bile .Melike hanıma balıkları kavurmasını emrediyor sebep olarak da akşama gelecek misafirlerden bahsediyor.

Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Farklı tanımları ve kullanımları mevcuttur.

Sigmund Freud Narsisizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan libidonun (cinsel enerji) egoya (ben) yönlendirilmesi’ şeklinde açıklamıştır. Yani libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur.

Narsisistik kişilik bozukluğu (NKB), bir insanın aşırı şekilde kişisel yeterlilik, güç, prestij ve kendini üstün görme ile zihinsel olarak meşgul olup bu durumun kendisine ve başkalarına verdiği yıkıcı hasarı görememesine neden olan bir kişilik bozukluğudur. Tahminlere göre toplumun %1 gibi bir kesiminde görülmektedir. İlk kez 1968 yılında formüle edilen bu rahatsızlık megalomani olarak da adlandırılır. Egosantrizmin oldukça sert bir formudur.

Melike hanıma sahip olan sevgili narsistimiz ,tuvaletini yaptıktan sonra kullanmak için aradığı taş ile gönlüne eş olarak aradığını bir tutuyor . Narsistin nesne ile kurduğu ilişki alış veriş dengesinin her zaman kendi çıkarına uygun olmasıdır. O ,o kadar üstündür ki çevresindeki her şey onun için vardır. Bebeklik çağında bakım vereni ile kurduğu ilişki yetersiz olan bireylerde görülen narsisistik kişilik bozukluğu (NKB) tedavi edilebilir bir hastalıktır.

SİGMUND FREUD bizim türkümüzün kahramanını tanısaydı narsizmin tanımını nasıl yapardı çok merak ediyorum.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şule Çolakel Psikoloji, Aile Danışmanlığı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)