Nasıl Tutarlı Anne Baba Olunur?

Yazar Melike Akçay YükselPsikolog • 15 Eylül 2021 • Yorumlar:

Çiftlerin çoğu kendilerini bir çatışma içinde bulduklarında ( bu ister kısa bir ağız dalaşı, ister avaz avaz bağrışma, ister taş gibi bir sessizlikle sergilensin), iki tarafta kendini savaşı kazanmaya hazırlar. Ne denli incinmiş olduklarına, kendilerinin haklı, eşlerinin ise haksız olduğunu kanıtlamaya, ya da soğuk davranmayı sürdürmeye öylesine odaklanırlar ki, aralarındaki iletişim çatışmalı hale gelebilir ya da tamamen kesilebilir. İşte bu nokta da birbirinin bakış açısını sakin ve sevecen biçimde dinlemenin, çiftleri uzlaştırıcı çözümler bulmaya ve huzurlu evliliklerine yeniden kavuşmaya götürebilmek, iletişim çatışmalarını önlemek, sorun çözme ve çok fazla incitmeden nasıl kavga edilebileceğini öğrenme gibi becerileri oluşturabilmek için Çift ve aile terapisi desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çift ve Aile Terapisi Hangi Konularda Yardımcı Olabilir?

Çift ve Aileler ile seanslarımızda çalıştığımız konular genellikle; yaşadıkları iletişim güçlükleri, çatışma ve tartışmalar, evlilik öncesi yaşanan kaygılar, uyum sorunları, güven sorunları, geçmişle ilgili halledilememiş meseleler, çiftlerin ailelerinden kaynaklanan sorunlar, ilişkinin gidişatına yönelik kararsızlık, yakınlıkla ilgili sorunlar, öfke kontrolü, kıskançlık, aldatma, ayrılık/boşanma, evdeki sorumluluk ve görevler, çocuk sahibi olma, çocuk yetiştirme, cinsel sorunlar gibi birtakım konulardan oluşmaktadır.

MUTLU EVLİLİK, NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Çift ve Aile terapisi almak için mutlaka mutsuz bir evlilik içinde olmaya gerek yoktur. Mutlu Evlilikleri olan bir çok çift ilişkilerini daha da geliştirmek ya da çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla çift terapisi almak için de başvurabilirler.

Çatışmalı bir ilişki çiftler üzerinde oldukça olumsuz etkiler bırakır. Örneğin; kaygı, yüksek düzeyde gerilim, depresyon gibi problemlere yol açabilir. Araştırmacıların çalışmaları sayesinde artık, mutlu çiftlerin, boşanmış ya da mutsuz çiftlerden daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşamları olduğunu biliyoruz. Evlilik tatsızlaştığında, tek acı çeken eşler değildir; çocuklarda acı çeker. Araştırmalar anne-baba arasındaki çatışmaya maruz kalan çocuklarda davranış problemleri ve duygusal sorunların daha fazla olduğunu göstermektedir. Çocuklardaki psikolojik veya psikiyatrik bir problemi tedavi edebilmek için anne-babanın evliliğindeki sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ailede yaşanan uyum ve uyumsuzluklar çocukların iç yaşantısıyla birlikte sosyal ilişkilerine de etki eder. Çocuklar iletişim kurma ve problem çözmede anne-babayı model alırlar. Çocukları sağlıklı ve mutlu kılmak için, evliliği de sağlıklı ve mutlu kılmak gerekmektedir. Evliliği sağlıklı kılmanın mümkün olmadığı durumlarda ise çocuklar uğruna kötü bir evliliği sürdürmenin akıllıca olmadığıdır. Anne-babanın birbirine düşmanca davrandığı bir evde çocuk yetiştirmek, oldukça zararlıdır. “Huzurlu bir boşanma, savaşı andıran bir evlilikten daha iyidir.”

Çift ve Aile terapisti olarak terapide yaptığımız şey; kişileri değiştirmek değil, kişisel gelişimlerine yardımcı olabilmek ve yenilikler kazandırabilmektir. “Kişilik; duygu, düşünce ve davranışlarımızın bütünüdür ve insan ölene kadar gelişir ve değişir. Çiftler seanslarımızda kendi kişiliklerinin, hatalı iletişim biçimlerinin, ifade tarzlarının ilişkilerine nasıl yansıdığını fark ederek yansıyan o ilişkiyi düzeltebileceklerini gördüklerinde kendilerini değiştirmiş oluyorlar. Terapide Çiftler çözümlerin ve değişimlerin, tamamen terapist tarafından uygulanan yöntemlerle ilgili değil de aslında kendi davranışlarında yaptıkları değişikliklerle olacağını görmeleri ve yaşamlarında güven duygusunun artmasını sağlayabilmek açısından Çift ve Aile terapisi yardımı almak oldukça önemlidir.

“Onarım, güven ve kabulun olduğu yerde mümkün olur”…. Sevgilerimle …

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)