Oyun Terapisi

Yazar Melike Akçay YükselPsikolog • 15 Eylül 2021 • Yorumlar:

“OYUNCAKLAR ÇOCUĞUN KELİMELERİDİR, OYUNU İSE NE ANLATMAK İSTEDİĞİDİR.” Haim G.Ginott

Oyun, çocuğun kendini ifade etme yoludur. Oyun, hayal ile gerçek arasında bir köprü, içsel dünyanın dışavurumu, çocuğun hayata hazırlanmasında bir nevi provadır. Oyun terapisi ile çocukların duygularını, temel ihtiyaçlarını, sevgi Ve nefretlerini, saldırganlıklarını ve birçok davranışlarının altında yatan temel nedenleri öğrenilebilir, çocukların duygusal dünyalarına girilebilir, sorunlarına yardımcı olunabilir.

Biz yetişkinler, bir sorunla karşılaştığımızda bunu bir süre düşünür, ona farklı açılardan bakar, seçenekleri araştırır, bazen de güvendiğimiz biri ile konuşuruz. İşler yolunda gitmeyince, bu sorunu nasıl çözebileceğimizi düşünürüz. Oyun terapisinde de çocuklar hayal güçlerini kullanarak aynı şeyi yaparlar. Çocuklar oyunlarında, yaşamlarındaki hayal kırıklıklarını yeniden canlandırarak, farklı şekillerde baş etme yollarını öğrenirler. Terapi odasında öğrendikleri yeni becerileri kendi hayatlarında genelleştirdiklerinde özgüvenleri artar. Terapi süreci davranış değişikliğini sağlamakla beraber çocukların aile ve arkadaşlar ile yaşanan etkinliklerden daha keyif almalarını sağlar. Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri, sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam yaratır. 


 

 “OYUN” İLE NASIL BİR ETKİ SAĞLANIYOR?

Oyun terapisi sürecinde, çocuklar kendi içlerinde mücadele ettikleri duygusal deneyimlerini yansıtan oyunlar yaratırlar. Bu deneyimler genellikle sözel olarak ifade edilmezler. Çocuklar oyunlarında özel oyuncaklar seçerek duygusal çatışmalarını yansıtan önemli konuları tekrar canlandırırlar. Örneğin çocuk oyun eviyle oynarken aile içi dinamikleri yansıtırken, hayvanlarla oynadığında arkadaş ilişkileriyle ilgili yaşadıklarını ortaya koyabilir. Terapist ise bu süreçte çocuğa uygun tepkileri vererek duygularını fark etmesini, ifade etmesini ve sorunla ilgili başa çıkma yollarını bulmasını sağlar. Bu duyguları ifade etme süreciyle başlayan terapi, çocuğun bu durum üzerinde kendini iyi hissetmesine dek sürecektir .

 Oyun Terapisinin hangi sorunların çözülmesine yardımcı olur?

*Dikkat Eksikliği / Aşırı Hareketlilik Bozukluğu
*Özgül Öğrenme Bozukluğu
*Davranış Sorunları/ Saldırgan davranışlar)
*Depresyon
*Kaygı Bozuklukları ve Korkular
*Takıntılar
*Enürezis (İdrar Kaçırma)
*Enkoprezis (Dışkı Kaçırma)
*Öfke Problemi
*Özgüven Eksikliği
*Travma, Yas
*Kendini İfade Etme Zorlukları
*İçe Kapanıklık, Çekingenlik
*Okul Reddi
*Kardeş Kıskançlığı
*Boşanma
*Obsesif – Kompulsif Bozukluk, 

Cinsel istismar ve diğer istismar  türlerine maruz kalmış çocuklar, zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olması (aşırı mastürbasyon..), Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları,  başağrıları vb. rahatsızlıklar gibi durumlarda oyun terapisi etkilidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)