Nasır-Topuk Dikeni Nedir?

Yazar Ayfer AydınDermatolog • 13 Eylül 2019 • Yorumlar:

Nasır ya da diger adıyla topuk dikeni genellikle ayak tabaninda; yanlış basma alışkanlığı sert tabanlı ayakkabılar giyinmek, ayakta çok kalmak, çok yürümek, çok spor yapmak gibi nedenlerle oluşabilir.

Çok ağrılı olabilen bu durum zaman zaman şiddetli boyutlarda yaşam konforunu bozabilir. Hastanin günlük hayatini etkileyecek boyutta hastanin yürüyüsünü engelleyecek sekilde sorunlar yaşamasına neden olabilir.

NASIR-TOPUK DIKENI TEDAVISI

Buna hastanin lezyonu, lezyonun derinligi ve lokalizasyonuna bakarak doktor karar verebilir.

Nasir-Topuk dikeni tedavisinde ilk olarak hekim topikal kremler veya solüsyonlar veya bantlar kullanarak tedavi etmeyi seçebilir. Bu topikal tedavi seçenegi ile tedavi sansi düsük olsada bazi hafif formdaki nasir tedavilerinde sonuç alinabilmektedir.

Nasir-Topuk dikeni tedavisinde Lazer Tedavisi; lazer ile nasir tedavi edilebilir.

Nasir-Topuk dikeni tedavisinde Koterizasyon Yöntemi; Nasirin oldugu bölge bir lokal anestezik madde ile uyusturulduktan sonra o bölge koterize edilir. lezyonun köküne kadar ilerlemek ve tamamini köküyle çikarmak önemlidir. Aksi takdirde tekrarlama orani çok yüksektir. 

 

NASIR-TOPUK DIKENI TEDAVISI SONRASINDA TEKRARLAMAMASI IÇIN NE YAPILMALIDIR

Dogru tedavi yapildiktan sonra hastaya nasirin tekraralamamasi için basi yapan unsurlarin ortadan kaldirilmasi gerekmektedir. Örnegin ayak iki parmak arasinda nasir oluyorsa bir ayiraç yardimiyla bu ik parmagin ayakkabi giyerken çok siki birbirine degmesi önlenmelidir. Eger çok yüksek topuklu, sivri burunlu,sert tabanli ayakkabilar giyen bir hasta ise; günlük hayatta daha rahat, yumusak tabanli, daha düz konforlu ayakkabilar tercih edilmesi önerilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)