''Ne Yaparsam Yapayım Yetemiyorum''

Yazar Büşra SürücüPsikolog • 19 Aralık 2020 • Yorumlar:

Eğer hayatınızın bir çok alanında bu cümleyi tekrarlıyorsanız, durup düşünmeniz gerekiyor. Yetmeye çalıştınız, elinizden gelen her şeyi yaptınız ve yeterince yoruldunuz. Artık bu düşünce yapınızı değiştirmenin zamanı geldi.

Yetersizlik hissinin ana kaynağı sürekli olarak olumsuz eleştirilme ve takdir edilmeme yaşantıları olabilir. Hayatınızda ki otorite figürü ile yaşadığınız çatışmalar, otorite kabul ettiğiniz kişiden gelen eleştirilerden dolayı bir süre sonra kendinizi her konuda yetersiz hissetmeye başlarsınız.

Otorite olan kişi her zaman anne baba değildir. Arkadaş ortamınızda sizi sürekli baskılayan bir arkadaşınız, iş ortamında sizi eleştiren patronunuz ya da çalışma arkadaşınız, çocukluğunuzda da sizi her ortam da utandıran bir akranınız olabilir.

Otorite olarak gördüğümüz kişi hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Bazen o kişiden onay almayı, ona kendimizi kabul ettirmeyi bekleriz. Bazen de o kişiyi örnek alırız.

Yetersizlik hissi özgüven eksikliği ile birlikte gelişen duygulardan biridir. Biri sarsıldığında diğeri de bozulmaya başlar. Kişinin özgüveni zarar gördükten sonra her alanda yetenek ve başarıları sorgular ve sahip olduğu şeyler ile ilgili şüphe duymaya başlar.

Peki bunu değiştirmek için neler yapabiliriz?

Artık elinizden geleni yaptınız ve hayatınız boyunca birilerine yetmeye çalışarak kendi hayatınızı, isteklerinizi, hayallerinizi geriye attınız. Artık sadece kendinize yetecek kadar uğraşmanın zamanı geldi. Kendi yaptıklarınızı onaylıyorsanız, çabanızı takdir edebiliyor ve yaptıklarınızla ilgili öz eleştirinizi yapabiliyorsanız bu kadarı yeterli.

Sorumlu olduğunuz kişilere karşı sorumluluklarınızı yerine getiriyorsanız zaten gerekenleri yapıyorsunuz. Daha fazlası için kendinizden ödün vermek zorunda değilsiniz.

Kendiniz için yaşayın. Özsaygınızın başkasının elinde olmasına izin vermeyin. Başkasının düşüncesiyle, onaylanmasına bırakacağınız hayalleriniz ve hedefleriniz olmasından vazgeçmelisiniz.

HAYIR demeyi öğrenmelisiniz. Eğer bir şey sizin yaşamınıza, düşüncenize, kişiliğinize uymuyorsa birilerini mutlu etmek ya da o kişi/ortamdan kabul görmek için Evet demek zorunda değilsiniz.

Gereken ve elinizden gelen her şeyi yaptıysanız ve karşılığını alamadıysanız bu sizin elinizde olan bir şey değildir. Ve bu sizin yetersiz olduğunuzun bir göstergesi değildir.

Siz kararlarınız, hedefleriniz, düşünceleriniz, hayalleriniz sadece kendinizi için varsınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Büşra Sürücü Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)