Romantik İlişkiler

Yazar Büşra SürücüPsikolog • 12 Ekim 2020 • Yorumlar:

Romantik ilişkiler genellikle büyük bir heyecan ve tutku ile başlar. Zamanla daha güzel duygularla devam eder. Partnerler tamamen duygulara yönelir ve bundan büyük keyif alırlar. Bazen bu duyguları o kadar yoğun yaşarlar ki kendi karakterleri dışına çıkabilir ve bir sonraki adım İçin bilinçsizce hareket edebilirler. Çok güzel başlayan ilişki zamanla zarar verici ve zehirli bir ilişki haline gelebilir. Buna “ Sağlıksız İlişki” yada “Toksik ilişki” diyoruz.

‼️Sağlıksız Zararlı ilişki ne zaman ortaya çıkar ?

Genel olarak

- Çok uzun zamandır evli olan ilişkilerde

- Heyecanla başlamış çok yeni ilişkilerde

- Yeni evlenmiş yada daha yeni flört halinde olan ilişkide  

Sağlıksız ilişki her evre de ortaya çıkabilir. Ama önemli olan partnerlerden birinin belki de en çok zarar gören kişinin bunu farketmeye başlamasıyla ortaya çıkıyor.

‼️İlişkinin sağlıksız olduğunu nerden anlayabiliriz?  

1-) Her Koşulda Kavga ve Tartışma Hallerinin Başlaması;

Romantik ilişkilerde kavgalar ve tartışmalar kaçınılmazdır ve bu her ilişkide olabilecek sorunlardandır. Fakat tartışma ve kavgaların bir sonuçla bitmesi ilişkiyi daha sağlıklı yapacağı unutulmamalıdır. Zararlı olarak adlandırdığımız ilişkilerde kavgalar bir sonuca bağlanmamaktadır. Tartışmalara ve kavgalara hep partnerlerden biri hükmetmeye çalışıyordur.Sürekli haklı olmaya çalışan bir taraf varmış gibi davranışlar sergileniyordur. Bu kişinin partnerine karşı empati ve anlayışı azdır veya azaltılmıştır. 

2-) Duygusal Açıdan Baskı Altında Olmak:

Bazı durumlarda partnerinizin baskısı altında olabilir ve tahmin etmediğiniz yerlerde partnerinizin küçük düşürücü davranışlarına yada konuşmalarına maruz kalıyor olabilirsiniz.Sizin korkularınızı size karşı kullanmaya başlayabilir ve siz bunu farketmiyor olabilirsiniz.

Duygusal baskı altında olan taraf -biz birbirimizi hala çok seviyoruz- gibi düşünceler içinde olduğundan  bu baskıyı hissetmesi zordur. Hayata karşı olan mutsuzluk ve huzursuzluğunun sebebi de bu olabilir. 

3-) Güven Sorunları ve Yanlış Bağlanma biçimleri:

Partneriniz kıskançlık davranışını sürekli sergiler ve savunma mekanizması ile onu sürekli haklı çıkaracak sebepler bulabilir. Partneriniz size sürekli onu aldatacakmışsınız/aldatmışsınız gibi davranır. Bunlar yıkıcı davranışlar olarak kabul edilir.

4-) Hata Payı Bırakmamak:

Hatalar hayatımızda birçok kez deneyim ve bazı zamanlarda farklı fırsatlar sağlayabildiği bir gerçektir. Hata ve insan hayatta bu kadar içiçeyken ilişkilerde partnerlerin birbirlerine hata payını 0 a çekmesi daha büyük hatalara sebep olabilir.

5-) Bitkinlik,Yorgunluk Hissi:

Bu tarz ilişkilerin vücudu yüksek oranda strese maruz bıraktığı ve beraberinde bitkinlik ve yorgunluğa sürüklediği araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Sağlıksız ilişkinizi de anlamanın yollarından biri budur. Daha önceden mutluluk aşılarken şimdi vücuda stres yüklemeye başlamıştır. Partnerinizi düşünürken duyguları ve yaşadığınız hislere odaklanarak bu durumu fark edebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Büşra Sürücü Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)