Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Bazı sorunlar vardır, siz önemsemezsiniz ama çok önemlidir, ya da tam tersi siz çok önemsersiniz ve yoğun endişe yaratır ama aslında bizim bakışımızla çok önemli değildir. Bu anlamda gebelik takibine en önemli şey doktorunuzla her zaman iletişim halinde olmanızdır. Vücudunuzda sizi endişelendiren ve farklı olduğunu düşündüğünüz bir şey hissettiğinizde bunu mutlaka paylaşın.

Kanama
Kanama varsa bunu doktorunuz bilmelidir. Her zaman önemli değildir ama mutlaka değerlendirmek ve önlem almak gerekir. Doktorunuzu aramalısınız.

Bulantı-Kusma
Sabah uyanınca hafif bir bulantı olabilir ve geçiyorsa bu müdahale gerektiren bir durum değildir fakat kusuyorsanız bunu doktorunuz bilmelidir. Önlem alacak, tedavi düzenleyecektir.

Ağrı
Gebeler genellikle ilk haftalarda adet ağrısı gibi tanımladıkları bir ağrı hissederler. Bu hemen tüm gebelerde görülür ve kanama olmadıkça normal kabul edilir. Bazı gebeler bu durumu, sanki adetim başlayacakmış gibi diye tarifler, normaldir, önemi yoktur.

İdrarda yanma - acıma
İdrar yolu enfeksiyonunun en önemli göstergesidir ve mutlaka değerlendirilmelidir.

Kramp
Özellikle sabaha karşı uyurken baldırınıza girer ve size zor dakikalar yaşatabilir, çözümü vardır. Çoğunlukla magnezyum eksikliğinden kaynaklanır ve doktorunuzun size önereceği ilaçlarla geçer.

Vajinal akıntı
Gebeliğin özellikle ilk haftalarında sarı-beyaz akıntı normal kabul edilir. Genellikle, gebelikte bağışıklık mekanizmasının yavaşlamasına bağlı olarak vajinada artan mantarın etkisiyle olur ve önemi yoktur. Size ve bebeğinize zarar vermez fakat bu akıntı kötü kokulu olmamalıdır. Kötü kokulu ve rengi sar-beyazdan farklı ise hemen doktorunuza başvurun.

Nefes darlığı
Çoğunlukla önemli bir bulgu değildir. Gebeliğin belli dönemlerinde gebeliğe fizyolojik adaptasyon sürecinde meydana gelen kalp-dolaşım ve solunum sisteminin değişiklikleri sonucu oluşur ve 1-2 hafta içinde geçer ama yine de doktorunuzla paylaşın. Size sistemik muayene yaparak, bunun tamamen yukardaki mekanizma ile olduğunu anlayacak size anlatacaktır.

Çabuk Yorulma
Gebeliğin bazı haftalarında sık görülür. Özellikle 34. haftadan sonra karşınıza sorun olarak çıkabilir. Neden olacak faktörleri mutlaka ekarte etmek gerekir, kansızlık, mitral kapak prolapsusu gibi. Toplumumuzda bu sıkıntının altında çoğunlukla aşırı kilo almak ve hareketsiz bir gebelik yatmaktadır.

Bebek hareketlerini hissetmemek
Bir gebeyi en endişeye sürükleyen şey budur. Düzenli hareket eden bebeğin hareketlerini hissetmemek. Hemen her ay bir gebe bu nedenle acil olarak bizi arar. Bilmelisiniz ki, bebeğinizin anne karnında ölmesi sık rastlanan bir durum değildir. Siz komşularınızın gebelik öykülerinden bunu çok duymuş olabilirsiniz ama aslında bu kadar sık değildir ve nadir olduğu için konuşulmakta ve sizin de kulağınıza çalınmaktadır. Özellikle yüksek riskli olmayan gebelerde çok ama çok az görülür. Böyle olmakla birlikte, bebeğinizin hareketlerini rahatlıkla hissetmeniz gereken 20. haftadan sonra böyle bir an olursa, hemen şekerli bir şeyler yiyin, çikolata vs. gibi ve solunuza yatın ve 5-10 dakika elinizi karnınızın üzerine koyup bekleyin, hissedecek ve rahatlayacaksınız. Eğer hissetmiyor ve huzursuzluğunuz devam ediyorsa doktorunuzu arayın, gereğini yapacak, size bebeğinizin kalp seslerini dinletecektir.

Mide yakınmaları
Bu kader değildir, tedavisi vardır. Doktorunuzu arayın ve derdinizi söyleyin. Bebeğinize zararı olmadığını bildiğimiz ilaç grubundan ilaçlarla bu sorun çözülecektir, katlanmayın

Sıvı gelişi
Geçekten bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı geliyor olabilir ya da siz vajinal akıntınızı yanlış değerlendiriyor olabilirsiniz. Doğumun yaklaştığı günlerde sıvı gelişi doğum eyleminin başlangıcını gösteren bulgulardan birisidir, sakın panik yapmayın, eğer doğum eylemi başladıysa önünüzde 24 saatiniz daha vardır ağrınız yoksa. Ağrınız varsa daha kısa sürede bu iş sonlanacak ve doğum yapacaksınızdır. Doktorunuzu arayın. Erken doğum haftalarında iseniz mutlaka netleştirilmesi gereken bir durumdur, vajinanızdan sıvı, idrar yapar gibi, geliyorsa mutlaka telefona sarılın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Remzi Eren Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)