Vajinismus

Vajinismus; Kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı herhangi bir engel olmamasına rağmen cinsel ilişkiye izin verememesi olarak tanımlanabilir.
Vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girmektedirler. Bir kısmı da rahatça muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.
İlişkiye girmek istendiğinde kadının vücudunda ve vajen bölgesinde istemsiz kasılmalar oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali de oluşmaktadır. Bu durumda ilişkiye girecek olan kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve artık ilişkiye izin vermez.
Vajinismus Çok kolay tedavi edilebilen bir durum iken, yanlış bilgi ve denemelerle çiftlerin arasında sorun haline gelir. Kadında gerginlik, kendisinde eksiklik olduğu duygusu ile suçluluk duymaya başlar. Eşini istediği ve sevdiği halde ilişkiye girememek suçluluk ve yetersizlik duygusuna neden olur.
Erkekler başlangıçta çok ılımlı yaklaşırlar, bazen de anlayamama ve öfke ve kırılganlık hisleri arasında kalırlar. Hiçbir sorunu olmamasına rağmen bazen erkekte sertleşme sorunu da başlayabilir. Erkek sonuçta tahammülsüzleşebilir, eşini zorlayabilir veya aldatabilir.
Vajinismusun temelinde çocukluk yaşından itibaren öğrenilen yanlış bilgilerden, eşlerin aralarında olan ilişki sürecine, anne ve babanın ya çok koruyucu olması ya da baskıcı bir tutum içerisinde genç kızın duygusal olarak gelişmesini engellemesine kadar birçok sebep sayılabilir.
Vajinusmuslu kadınların cinselliği yaşamasını bekleyemezsiniz çünkü o cinselliği yaşarsa, zarar göreceğini ve yaptığı şeyin çok kötü bir şey olduğuna gerçek anlamda inanmaktadır.

Vajinismus ve Tedavisi Hakkında Yanlış Bilinenler
*Vajinanın çok küçük veya çok dar olması düşüncesi,
*Kızlık zarlarının çok kalın olduğuna inanmak
* Genel anestezi (bayılma) altında ilişkiye girmekle çözüleceğine inanmak,
* Vajene botox uygulamaları yapmak
*Sakinleştirici ilaç, antidepresan ilaç vermek
*Kas gevşeticiler veya alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girmek.

Vajinusmus Tedavisi
Vajinismus tedavi edilebilen bir durumdur. Hasta ilgiyle ve ayrıntılı olarak dinlenilmelidir. Duyguları anlaşılmaya çalışılmalıdır. Danışana, ayrıntılı bir psikolojik (ruhsal) anemnezi alındıktan sonra problemin çözümü aşamasında neler yapılacağına dair bilgilendirme yapılır. Problemi çözmek istemek ve yapabileceğine inanmak önemli bir adımdır. Eşlerin katılımı destek ve anlayışı iyileşmeye olumlu bir katkı sağlar.
Vajinismus tedavisi her hastaya göre ayrı şekillendirilir.

Tedavi kişinin kaygı ve korkularını yönetebilme becerisini sağlıklı düşünebilmeyi gerçekleri görüp yaşayabilmesi üzerine kurulmuş bir süreçtir.Tedavide ne ile karşılaşacakları, yapmaktan korktukları şeylerin onlardan istenip istenmeyeceği hastayı tedirgin edebilir
Sonuçta seçilecek tedavi yöntemi hastaya uygun şekilde seçilir ve hastanın sıkıntılandığı, rahatsızlık duyduğu yapmaktan korktuğu şeyler istenilmez. Tamamen kişiye duygularını kontrol etme becerisi öğretilir.Tedavi süreci hastaya göre değişir. Ortalama 8-10 seans ve bu seansta 2-3 haftalık bir olgunlaşma sürecinde tamamlanması plânlanarak düzenlenir.
Bu hastalarımızın tedavideki en büyük sıkıntıları “acaba başarabilir miyim?” kaygısını yaşayarak tedaviyi ertelemeleridir. Ertelenen süreç gittikçe korkuyu büyütmekte, sıkıntı yaratmakta, eşlerin birbirlerinden ve cinsellikten uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Vajinusmus kader değildir. Güzel bir cinsel yaşam her kadının hakkıdır…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Remzi Eren Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)