Neden Kilo Alıyorum?

Yazar Mehmet Akgün Tepeli • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Kızgınlık, öfke, yalnızlık, güvensizlik, suçsuzluk, kıskançlık, kaygı, hayal kırıklığı, üzüntü, sevgi boşluğu duygusal yemek yemeği tetikliyor. Duyguların yerini yemekle doldurmak kilo alma sürecini başlatıyor. Kilo aldıkça kendini beğenmeme ve bunun sonucu şok diyet uygulamaları ve sonrasında tekrar kilo alımı vücutta yo-yo sendromuna neden oluyor. İçinde bulunduğu mutsuzluk hali kilo almasını fazlalaştırıyor ve yeme hissini artıyor. İçinde bulunduğu bastırılmış üzüntü fark edilip, başa çıkılmadığı sürece, binge eating olarak adlandırılan tıkanırcasına yemek yeme sendromuna yol açabilir.

Miden mi Aç?

İnsan fizyolojisinde kan şekeri 3 saatte bir düştüğü için, 3 saatlik aralarda mutlaka ara öğünlerin tüketilmesi gerekir. Eğer kişi sadece 3 ana öğünden oluşan bir diyet yapıyorsa ya da uyguladığı diyet programı kendi vücuduna ve metabolik hızına göre çok düşük kaloride ise o zaman ani açlık krizleri oluşur.

Peki açlık krizleri?

Çok sık diyetler uygulamak veya diyetteyken bazı grupları kısıtlamak bu krizlerin pik yapmasına (artmasına) neden olur ve kendinizi kısır döngünün içinde bulabilirsiniz. Açlık krizleri genel olarak kısa sürelidir ve ara öğünlerinizi planlayarak krizleri önleyebilirsiniz. Bu krizleri sağlıklı olan alternatif besinler ile geçiştirmek en önemlisidir. Tatlı mı istiyorsunuz meyve ve meyve kurularına yönelebilirsiniz. Bazen susuzluk ve açlık birbiriyle karışabilir; acıktığınızı hissettiğinizde su için ve bekleyin aç olmadığınızı fark edeceksiniz.

Kilo almanızdaki neden genetik bir faktör olabilir!

Obezite multifaktöryel bir hastalık olup hem genetik hem de çevresel etkiler nedeniyle oluşur. Epidemiyolojik çalışmalar vücut ağırlığındaki %30-70 oranındaki değişikliklerin genetik faktörlere bağlı olduğunu göstermiştir.
Anne ve babası obez olan çocukların %25' i obezdir. Obez bir kişinin çocuklarının obez olma olasılığı obez olmayan bir kişiye göre 2-3 kat daha fazladır.

Bu nedenle kilo almanız genetik bir sorun, yeme bağımlılığı veya içinde bulunduğunuz duygusal durumunuz ise ve denediğiniz diyet, spor ve egzersiz yöntemleri ile kilo veremiyor ve açlık hissinizi kontrol edemiyorsanız; obezite tedavi yöntemleri sizin için bir seçenek olabilir.

Bu problemlerin çözümüne yönelik diyetisyen desteğinde diyet ve egzersiz ile fazla kilo kaybı sağlanmalı, başarısız olunursa obezite cerrahisi yöntemleri denenmelidir. Tedavi seçenekleri arasında yer alan cerrahi, doğru hastaya doğru yöntemle uygulandığı zaman başarılı sonuçlar alınmasını sağlanmaktadır. Obezite cerrahisi uygulamalarında en popüler ya da cerrahın uygulamak istediği yöntem değil, hastanın konu ile ilgili yeterli bilgilendirmesi yapıldıktan sonra hasta ve cerrahın birlikte karar vereceği yöntem uygulanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)