Neden Zayıflayamıyorum?

Zayıflama isteği günümüzde bir çok insanda mevcuttur. İnsanoğlu maalesef ki bunun için en kolay yöntemi aramaktadır. Hemen hemen herkes, bir cihaza gireyim o beni zayıflatsın ama ben ne yeme içmemden ne de sosyal hayatımdan mahrum kalmayayım gibi bir düşünceden kendini alamıyor. Oysa ki, kilo almak çok kolay iken vermek her zaman daha zordur.

Peki, neden kilo kolay alınıyor ve zor veriliyor?

En önemli etken hareketsizlik maalesef. Kişi harcadığından daha fazla kalori alıyorsa kilo alması tabii ki kaçınılmazdır. Hepimizin organ sistemlerimizin çalışması, günlük aktivitelerimizi sağlamak ve aldığımız besinleri sindirmek için bir bazal kaloriye ihtiyacımız vardır. Bazal kalori ihtiyacımız, cinsiyete, yaşa, boy ve kilomuza göre değişiklik göstermektedir. Sonuçta bu değerlerden fazla kalori alıyorsak kilo almamız kaçınılmazdır.

Zayıflamak istiyorsanız öncelikle daha fazla hareket etmeniz ve kalori alımınızı kısıtlamanız gerekmektedir. Buna rağmen kilo veremiyorsanız o zaman mutlaka endokrin ve metabolik yönden değerlendirilmeniz gerekmektedir. Troid hastalıkları, insülin düzensizlikleri, bazı vitamin ve eser element eksiklikleri sizin kilo vermenizi zorlaştırıyor olabilir. Ayrıca, yanlış yemek hazırlama ve yanlış yeme alışkanlıkları, yanlış besin tercihleri hatta uyku düzensizlikleri de bunu zorlaştırmaktadır.

Mevcut bir tıbbi durum yoksa veya var ve düzeltilmişse artık kilo vermeye hazırsınız.

Buna önce ruhen hazır olmanız gerekmektedir. Zayıflamayı çok istiyorsanız buna mental olarak da hazır olmanız gerekmektedir.

Önce, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Yemek saatlerinizi düzenlemelisiniz. Yemek hazırlama şeklinizi değiştirmelisiniz. Örneğin kızartmalar yerine az yağlı fırın yemeklerini tercih etmelisiniz. Besin değeri yüksek, kalori değeri düşük yiyecekleri tercih etmelisiniz. Karbonhidrattan zayıf proteinden zengin diyetleri tercih etmelisiniz ve su tüketiminizi artırmalısınız. Su tüketimindeki miktar litre bazında olmamalıdır. Buradaki ana kriter idrar renginiz olmalıdır. Şayet idrar renginiz açık ise vücut su dengeniz iyidir, idrar renginiz koyu ise vücudunuzun suya ihtiyacı vardır.

En önemlisi hayat tarzınızı değiştirmelisiniz. Daha çok hareket etmelisiniz. Sporu hayatınıza katmalısınız. Bunu yapamıyorsanız, en azından arabanızı daha uzağa park edip veya toplu taşıma kullanıyorsanız birkaç durak önceden inerek yürüme miktarınızı artırmalısınız, asansör yerine merdiven kullanmalısınız gibi basit yöntemlerle hareket miktarınızı artırmalısınız.

Zayıflamaya başladığınızda uygun kilo kaybı haftada bir kilo, ayda dört kilo olmalıdır. Ani kilo kaybı ile karakterize diyetlere rağbet etmeyiniz. Bunlar sizin metabolizmanıza çok daha zararlıdır. Unutmamalısınız ki, diyet yapmak aç kalmak değildir. Çok düşük kalorili diyetler, sizin metabolizmanızı ve bağışıklık sisteminizi bozacak ve size daha ağır zararlar verecektir.

Bu yüzden, zayıflama kararınızı aldıktan sonra bunu hekim ve diyetisyen kontrolünde yapmanız sizin için en faydalı yöntem olacaktır.

Buna en güzel örneği kendimden vereceğim, çünkü bu yukarıda yazılanları uygulayarak ve aç kalmadan ben 84 kilodan 72 kiloya dört ay içinde düştüm ve halen bunu korumaktayım.

Bu arada bu süreçte bazen isteyerek bazen de sosyal ortamlar gereği istemeyerek de olsa yemek miktarlarınız kontrol dışına çıkabilir. Bu kaçınılmaz olarak başınıza gelecektir. Benim tavsiyem, bunu mümkünse nadiren yaşayın ve asla yediklerinizden pişman olmayın. Sadece, ötekisi gün bunu telafi etmek için kendinizi biraz daha kısıtlayın.

Kilo vermeye başladığınızda bölgesel zayıflama sistemlerinden de yardım alabilirsiniz. Bu sistemler siz zayıflarken oluşabilecek doku düzensizliklerine engel olur. Sıkılaşmanızı ve daha diri durmanızı sağlar.

Bu cihazların sizi zayıflatmaktan çok size form kazandırdığını aklınızdan çıkarmayınız.

Sevgi ve sağlıkla kalın..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Teoman Eskitaşçıoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)