PRP (Trombosit Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma)

PRP (Trombosit Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma) Uygulaması Nedir?

Plazma uygulaması; kişiden az miktarda alınan kanın özel bir tüpe konularak santrfüj işlemine tabi tutulduktan sonra ayrıştırılması ile elde edilen PRP’nin yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla verilmesidir.

Plateletler ya da trombositler vücudumuzda hasar gören dokuların onarımını ve doğal haline dönmelerini sağlamak için gerekli büyüme faktörlerini yapısında barındıran kan bileşenleridir. Vücudumuzda herhangi bir doku hasarı oluştuğunda kan dolaşımı yardımıyla bu dokuya toplanan trombositler bir tür onarım süreci başlatırlar. PRP uygulamasında ise hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınacak miktardan daha fazla sayıda platelet verilebilmektedir, çünkü PRP ile elde edilen trombositlerin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat fazladır. Bu uygulama sonucu hasarlı dokunun onarımı da bu kadar hızlı ve güçlü bir şekilde başlamaktadır.

Derimizin yaşlanması, tıpkı yaralanma sürecinde olduğu gibi bazı fiziksel özelliklerini kaybetmesinden kaynaklanır. Bu nedenle derimizi gençleştirmeye yönelik uygulamalarda aslında vücudumuzun bir yarayı iyileştirirken yaptıklarını çeşitli yöntemlerle taklit ederiz. Örneğin lazer, peeling gibi yöntemlerle derimize limitleri belli, hafif bir hasar verir ve bu hasarı derimizi iyileştirmek için tetikleyici bir güç olarak kullanırız. Büyüme faktörleri bu hasar sonrasında salınır ve süreci başlatırlar. Sonuçta derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek olan yapı, yine kendisidir.

PRP hangi alanlarda uygulanmaktadır?

PRP uygulaması hücresel tedavinin uygulama alanlarından yalnızca biridir. Yeni bir yöntem olmamakla birlikte estetik cerrahi, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi ve diş tedavileri gibi alanlara uzanmıştır.

PRP Estetik Cerrahide hangi durumlarda yapılmaktadır?

PRP uygulaması özel kitler aracılığıyla hekimler tarafından yapılmaktadır. En genel tanımla estetik cerrahide PRP; yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölümlerinde ve;

 

• Lazer / peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin yeniden yapılanmasını hızlı biçimde sağlamak,

• Deride yılların ve güneşin sonuçlarını geriye döndürecek biçimde kırışıklıkların düzelmesini, çöküntülerin giderilmesini, deriye esneklik ve parlaklığının yeniden kazandırılmasını sağlamak,

• İyileşmesi uzun süren yaraların, çatlakların ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak,

• Saç dökülmesi tedavisinde tek başına kullanmak veya diğer tedavi seçeneklerinin etkisini güçlendirmek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.

Hastanın kendi kanının işlemden geçirilip hastaya tekrar verilmesi güvenilir bir uygulama mıdır?

Hastanın kendi kanı yine kendisine verilmektedir, dolayısıyla herhangi bir bulaşıcı hastalığın bulaşması söz konusu değildir. Kullanılan materyale hastanın kendi kanının dışında bir şey eklenmediği için bu uygulama güvenilir olarak değerlendirilebilir.

PRP nasıl uygulanır?

Uygulamanın yapılacağı kişiden az miktarda kan alınır, santrfüj cihazında plateletleri ayrıştırılır. Böylece plateletler kitteki tüpün içersinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar. Bu ürün dolgu enjeksiyonu veya mezoterapi gibi yollarla deri altına uygulanır ve deriyi gençleştirici özelliği uygulamanın hemen sonrasında parlak ve canlı bir görünümle belirgin hale gelir. Yaklaşık 30 dakikalık bir uygulamadır.

PRP mezoterapi veya dolgu yöntemiyle deri altına verilebildiği gibi bir maske yardımıyla da uygulanabilir. Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur, ancak bir kürden, yani 3 veya 4 uygulamadan sonra kalıcı bir gençlik etkisi daha belirgin bir hale gelir.

PRP tedavisinin en önemli özelliği nedir?             

Sadece belirli alanlara yoğunlaşmış olmaması, derinin daha büyük bir bölümüne yayılması ve daha kalıcı olmasıdır. Diğer yöntemlerle sağlanan olumlu sonuçlar belli bir süre devam eder, ancak PRP ile elde edilen olumlu sonuçlar tamamen kullanana aittir.

PRP uygulamasının yapılmasında sakınca olan kişiler var mı?

Evet. Platelet sayısı yetersiz olan hastalarda, kanser hastalarında bu uygulama yapılamamaktadır.

PRP uygulamasından neler beklenebilir?

Uygulama birçok beklentiyi karşılayacak özelliklere sahiptir. En önemlileri;

. Alerji riski yoktur,

•Etkileri uzun sürelidir,

•Yeniden canlandırıcı / yapılandırıcıdır,

•Yalnızca yeni kolajen oluşumunu değil, derinin tüm yaşamsal işlevlerini destekler.

•Kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesini deriyi “doldurarak” değil “gençleştirerek” sağlar

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Teoman Eskitaşçıoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)