Sigara ve Estetik Cerrahi

Sigara dumanı içinde 4000 den fazla zararlı madde mevcuttur. Bunların bir çoğu kanser ile ilişkilendirilmiştir. Kanserin yanı sıra, sigara, yara iyileşmesini de çok kötü etkilemektedir. Bunu, hem doluları oksijensiz bırakarak hem de deri damarları üzerindeki aşırı daraltıcı etkisi ile yapmaktadır. Sigara içen bir hastada, ameliyat sonrası yara iyileşmesi ve doku nekrozu (beslenme bozukluğuna bağlı doku ölümü) ile ilgili sorun yaşama riski içmeyene göre en az 4 kat artmaktadır. Benzer olarak anesteziye bağlı riskler de sigara içen grupta içmeyenlere oranla 6 kat fazlalaştığı bilinmektedir.

Özellikle dokuları sıkılaştırıp gerdiğimiz, karın germe, yüz germe, meme küçültme ve dikleştirme, kol ve uyluk germe gibi estetik ameliyatlar için sigara kullanımı oldukça önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Daha iyi bir form kazanmak icin yapılan estetik ameliyatların felakete dönüşmemesi için ameliyat öncesi sigarayı en az 3 hafta önceden bırakmak gerekiyor.  

Bu sürenin nedeni sigaradaki sağlığa zararlı maddelerden biri ve en önemlisi olan nikotinin bağlandığı reseptörden en az üç hafta içinde ayrılmasıdır. Nikotin bilinen çok güçlü vasokonstrüktörlerden (damar büzücü) biridir. Buna bir de ameliyatta uygulanan germe kuvveti eklenince yara bölgesindeki dokularda beslenme ve iyileşme problemleri kaçınılmaz olarak karşımıza çıkmaktadır.

Burada, sigaranın kullanım adedi veya içme şekli önemli değildir. Yani "ben sadece dudak tiryakisiyim" veya "ben günde 3-5 tane  içiyorum" ifadeleri sizi bu kötü durumdan kurtarmıyor malesef. Çünkü nikotin çok aktif bir bileşendir ve içinize çekmeseniz bile dudak ve ağız mukozasından hızla emilmektedir. Ayrıca, vücuttaki ihtiyacı o kadar azdır ki tek bir nefes duman ile tüm nikotin reseptörlerimiz dolmaktadır. Bu reseptörlerin normale dönmesi de malesef yine en az 3 haftayı almaktadır.

Bu arada unutulmaması gereken bir durum da sigara yerine kullanılan nikotin sakızı veya bandının da bu duruma yol açmasıdır.

Sorunsuz bir estetik cerrahi için 3 hafta cerrahi öncesinde ve 3 hafta da cerrahi sonrasında olmak üzere mutlak şekilde sigaradan uzak durmanız önerilir.

Cerrahi sonrasındaki 3 haftanın önemi ise vücudumuzdaki yara iyileşmesinin en önemli fazlarının bu sürede tamamlanıyor olmasıdır.

Hekiminizin size bu konudaki uyarılarına uymaz iseniz veya hekiminize bu konuda doğruyu söylemez iseniz en büyük kazığı kendinize atmış olursunuz. Bunu unutmayınız lütfen.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Teoman Eskitaşçıoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)