NLP Terapisi

Yazar Elif Erbil • 8 Ağustos 2023 • Yorumlar:

NLP TEKNİĞİ ( Nöro Linguistik Programlama Tekniği)

NLP ( Neuro Linguistic Programming) Tekniğinin Temel Felsefesi Nedir?

NLP, yaşamımızda üzerinde düşünmeden, otomatik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirme ve geliştirmede kullanılan bir yöntemdir.

Nöro: Beş duyumuz üzerinden gelen bilgiyi filtreleyerek algılar ve deneyim ediniriz. Davranışlarımız, sinir sistemimiz üzerinden kontrol edilir.

Linguistik: Edinmiş olduğumuz deneyimleri dil vasıtası ile kodlarız. Sözlü ve sözsüz iletişim kullanarak deneyimlerimizi yansıtırız.

Programlama: Edinmiş olduğumuz düşünce ve davranış kalıplarını, bizi arzuladığımız hedefler yönünde destekleyecek şekilde, yeniden düzenleyebiliriz.

NLP Tekniğinin Temel Kavramları ve İlkeleri Nelerdir?

NLP'nin altyapısını, insanların çevrelerini nasıl algılayıp ne şekilde tepki gösterdikleri, nasıl iletişim kurdukları ve davranış kalıpları üzerinde yapılan araştırmalar oluşturur. Bu çalışmalara, NLP de "Modelleme" (Modelling) denir. Nöro ile; insanların görme, işitme, hissetme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği beyin ve sinir sistemi vurgulanır.  Linguistik ile; yaşam deneyimlerinin dil vasitasi ile kodlanması, dilin deneyim edinme ve değişim süreçlerindeki etkisi vurgulanır. Programlama ile; zaman içerisinde öğrenilmiş olan davranış kalıplarının (programların), sistematik bir yaklaşım tarzıyla hedef odaklı geliştirilmesi veya değiştirilmesi vurgulanır.

NLP’nin Temel İlkeleri

1 - Harita bölge değildir.

2 - İnsanlar ihtiyacı olan şeylere ya sahiptir ya da ihtiyacı olanı yaratırlar.

3 - Başarısızlık yoktur. Yalnızca sonuçlar vardır.

4 - Birisi istediğimiz bir şeyi yapabiliyorsa biz de onu yapmayı öğrenebiliriz. Hatta başkalarına da öğretebiliriz.

5 - İlgi neredeyse enerji oradadır.

6 - Her sonucun bir yapısı vardır.

7 - Zihin ve vücut aynı sistemin bir parçasıdır.

8 - İnsanlar kendileri için doğru kararları verebilirler.

9 - Olumsuzlukların altında olumlu nedenler vardır. 

10-Yaptığın işe yaramıyorsa başka bir şey yapmalısın. Çünkü ihtiyacın olan kaynaklara sahipsin.

NLP Tekniğinin Danışma Sürecinde Amacı Nedir?

NLP araştırmaları sonucunda geliştirilen bilgi teknik ve yöntemler, insanlar arasındaki iletişimi pekiştirmede kullanıldığı gibi, hedef ve çözüm bulma süreçlerinde de yıllardır Başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. NLP'nin öncelikle amacı insanların gerçekliğin içsel temsillerinin (sıklıkla dil örüntülerinde yansıtılan) farkına varmalarına yardımcı olmaktır. NLP'ye göre insanlar içsel ve dışsal olayları görsel, işitsel, kinestetik (dokunma), koklama ve tatma gibi algı modlarıyla yaşarlar. Değişiklikler, dil örüntülerinde değişiklik yapmak için bu algılama modları yoluyla yapılır.

NLP Teknikleri Nelerdir?

"Time- Line", "Çapalama", "Temsil Sistemi", "Algılama", "Reframing", "Göz-Erişim Haritası", "Mirroring", "Rapport", "Metaforlar", "Alt Modoliteler", "Nörolojik" Düzeyler, "Çapa" "Eritme", "Swish Tekniği", "Hızlı Fobi Tekniği", "Mentör Tekniği", "Wald Disney Tekniği" "NLP" tekniklerinden bazılarıdır.

NLP Tekniğinden Hangi Alanlarda Yararlanılabilir?

Kişisel Gelişim, Çocuk Gelişimi, Danışmanlık, Terapi, Hedef Çalışmaları, İletişim, Yaşam Koçluğu, İş Dünyası, Eğitim Öğretim Alanlarından NLP tekniklerinden faydalanılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Erbil Aile Danışmanlığı, Psikoloji

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)