Nöral Terapi

Yazar Sinan KorkmazAile Hekimi • 21 Haziran 2018 • Yorumlar:

Nöral Terapi (NT) bedende ortaya çıkan hastalık, ağrı ve fonksiyon bozukluklarının teşhis ve tedavisi amacıyla vücudun belli noktalarına lokal anestezik enjeksiyonu ile yapılan bir tedavi yöntemidir.

Uygulama Bölgeleri

Bu yöntem ameliyat, yanık, travma vs sonrası oluşan skar dokularına, akupunktur noktalarına, tendon ve bunların kemiğe tutunduğu yerlere, sinirlere ve onların birleşim noktalarına, tetik noktalara ve diğer dokulara lokal anestezik enjeksiyonu ile yapılan bir tedavi yöntemidir.

Bu yöntem Ferdinand ve Walter Huneke tarafından 1926 yılında keşfedilmiş olup çalışmaları ise 1928 yılında lokal anesteziklerin bilinmeyen uzak etkileri adı altında yayınlanmıştır. Almanya’da çok uzun süredir uygulanan bu yöntem Türkiye’de de 4-5 yıldır bu konuda eğitim almış hekimler tarafından uygulanmaktadır.

Nöralterapi nasıl etki eder?

Bu yöntem otonom sinir sistemini uyararak vücudun onarım sistemlerini ve bedenin kendi kendisini tedavi etme yeteneğini harekete geçirerek etki eder. Uygulamada sadece procain ve lidokain lokal anestezik maddeleri kullanılmaktadır. Bu maddelerin anestezik etkisinden faydalanılmaz, bunların otonom sinir sistemi üzerindeki düzenleyici etkisinden faydalanılır.

NT lokal etkisinin yanı sıra, sinirsel, hormonal, hücresel ve psikolojik olarak sistemik etkiler de göstermektedir. Burada amaç uyarım sağlamaktır. Enjeksiyonlar otonom sinir sistemini uyarım amacıyla yapılır.

Bu yöntemde hastalıkların zaman bağlantısı çok önemlidir. Hastalığın ne zaman ve neden sonra ortaya çıktığı ayrıntılı olarak sorgulanır. Vücudun herhangi bir yerinde geçirilmiş veya halen devam eden lokal irritasyonlar, çürük, ölü veya eksik diş yerleri, geçirilmiş ameliyatlar, yaralanmalar, beslenme bozuklukları, geçirilmiş ruhsal travmalar zamanla vücutta birikir, vücudun sinir ağının iletimini bozar ve vücut bunları taşıyamayacak hale geldiğinde kronik ağrılara, hastalıklara yol açar. Buralara yapılacak yüzeysel enjeksiyonlar ile hem lokal hem de uzak etki ile bu olumsuz etkiler ortadan kaldırılır.

Nöral Terapi Kimlere Uygulanabilir?

Bu yöntem daha çok klasik tıpdan tedavi olamamış kronik hastalığı olanlar tercih etse de akut veya kronik bir çok durumda çocuk veya yaşlı hemen hemen her yaştaki hastaya uygulanabilmektedir. Hamile ve emziren annelerde uygulanabilir.

Enjeksiyonlar sinir içerisine uygulanmaz. Bu sadece bir enjeksiyon tedavisi değildir. Hastaların aynı zamanda beslenmeleri ve bağırsak fonksiyonları da bu tedavide mutlaka ele alınır ve ona göre diyet listesi düzenlenir.


Tedavi, kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime giriyor mu?

Düzenli ilaç kullanan tansiyon, diyabet, romatizma, migren gibi hastalıkları bulunan hastaların nöralterapi tedavisi almalarında bir sakınca görülmüyor. Kullandıkları ilacı kesmek ya da dozunu değiştirmek gibi bir zorunluluk da ortaya çıkmıyor. Danışanlar bu hastalıkları için de NT desteği alabilirler veya bunların dışındaki şikayetleri için de. Anti-koagülan grubundan kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bazı bölgesel uygulamalarda dikkatli davranılmalıdır. Sadece myastenia graves hastalarında bu yöntem uygulanmaz. Tiroid hastalıkları tedavisi nedeni ile atom tedavisi olan hastalara da 6 ay süresince NT uygulanmamalıdır.


Seanslar ne kadar sürüyor?

Süre ve uygulama sıklığı, hastalığa ve kişiye göre değişiyor. İki uygulama arası en az 3 gün olmalıdır. Toplamda 3 ila 12 seans uygulanabiliyor. İlk haftalarda, seansların arası daha yakınken, sonrasında süre uzuyor. Seanslar ortalama 15-20 dakika sürüyor.

İyileşme ne zaman fark edilir?

Özellikle ağrılı durumlarda dakikalar içinde rahatlama hissediliyor. Kalıcı iyileşmeler ve kronik diğer hastalıklarda haftalar içinde periyodik olarak iyileşmeler görülüyor.


Nöralterapi nerelerde kullanılabilir?

Özellikle klasik tıbbın yetersiz kaldığı uzun süreli, geçmeyen ağrılarda çok etkindir. Hormonal bozukluklarda, sistemik bazı hastalıklarda da etkili olur. En çok kullanıldığı hastalık ve şikayetler;

-Bel-boyun ağrı ve fıtıkları

-Fibromiyalji

-Huzursuz bacak sendromu

-Trigeminal nevralji

-Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları

-Migren, gerilim tipi ve küme tipi baş ağrısı

-Yüz felci (fasiyal paralizi)

-Artrit ve diğer eklem hastalıkları

-Ameliyat yerlerindeki ağrılar

-Spor yaralanmaları

-Obezite

-Aşırı zayıflık

-Kabızlık, ishal, gaz gibi mide- barsak hastalıkları

-Allerjik hastalıklar

-Depresyon

-Troid hastalıkları

-Adet bozuklukları

-Baş dönmesi (Vertigo)

-Kulak çınlaması (Tinnitus)

-Anti - aging

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sinan Korkmaz Pratisyen, Kupa Terapi (Hacamat) Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)