Normalden Fazla Kilolu Veya Obez Olmak Gebeliği Nasıl Etkiler?

Yazar Erdem Turhan • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Obezite sıklığı günden güne artan önemli bir sağlık problemidir. Dolayısıyla gebelikte de obezite hem anne hem de bebek için önemli riskler barındırır. Bu yazımda obezitenin tanımı, kadın ve gebe sağlığındaki önemi hakkında bilgi vermeyi hedefledim.

Obezite nasıl tanımlanır?

Obezite ihtiyaçtan fazla kalori alımına bağlı, vücutta aşırı yağ birikimidir. Fazla yağ miktarını ölçmek mümkün olmadığı için, vücut ağırlığının, boyun karesi ile bölünmesi sonucu elde edilen ve vücut kitle indeksi olarak isimlendirilen sayısal bir ölçüm, kişinin kilosunu değerlendirmek amacıyla kullanılır. Bu ölçüm 18,5-24,9 kg/m2 aralığında ise kişi “normal kilolu” olarak tanımlanır. 25 ile 29.9 kg/m2 aralığı “ normalden fazla kilolu” 30 kg/m2 ve üzeri ise “obez” olarak adlandırılır. Obez sınıfına giren hastalar da üç ayrı sınıfa ayrılır. Vücut kitle indeksi 40 kg/m2 ise morbit (hayatı tehdit eden) obezite olarak sınıflandırılır. İnternette arama motoruna vücut kitle indeksi diye arama yaptığınızda boy ve kilonuzu yazarak VKİ(vücut kitle indeksi)’ nizi kolayca öğrenebilirsiniz

Obezite, gebe kalmayı etkiler mi?

Normalden fazla kilolu veya obez olmak, gebe kalmayı güçleştirmektedir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda aşırı kilolu olmak, gebe kalma şansını daha da azaltmaktadır. Oluşan gebeliğin düşük veya erken doğum ile sonuçlanma ihtimali de kilo ile birlikte artar. Tekrarlayan gebelik kaybı riskini de arttırır.

Gebelikte kaç kilo almalıyım?

Gebeliğe normal kilo aralığında başlayanlarda önerilen kilo alımı ortalama 12,5 kg dır. Normalden fazla kilolular için önerilen kilo artışı 7,5 ile 12,5 kg aralığında, obezlerde ise 5,5 ile 10 kilo aralığındadır. Gebelikte hasta obez olsa bile kilo vermesi önerilmemektedir.

Aşırı kilo ile gebe kalma bebekle ilgili ne gibi riskler oluşturur?

Düşük, erken doğum, ölü doğum, yenidoğan ölümü, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı, bebeğin aşırı kilolu olması, bebeğin düşük kilolu olması, doğumda omuz takılmasına bağlı bebeğin yaralanma riski, doğumdan önce bebeğin kakasını yapma riski ve omurgada açıklık ile kendini gösteren ciddi bir hastalık olan nöral tüp defekti denilen hastalık riskleri artar.

Aşırı kilonun anne açısından riskleri nelerdir?

Şeker hastalığı(gebelik öncesi veya gebelikle birlikte başlayan), preeklampsi(halk arasında gebelik zehirlenmesi denilen ve tansiyon yüksekliği ile birlikte nöbet ve komaya kadar sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalıktır), tansiyon yüksekliği, zor doğum, doğum sonrası kanama, rahim enfeksiyonu, cerrahi yara enfeksiyonu, doğum sonrası kalp yetmezliği ve karaciğer yağlanması aşırı kilolu gebelerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardır.

Geçirilmiş obezite ameliyatı(bariatrik cerrahi) gebeliği nasıl etkiler?

Mide küçültme ve benzeri cerrahi tedaviler morbit(ciddi hayati tehlike oluşturan) obeziteyi tedavi etmek amaçlı kullanılır. Cerrahi tedavi sonrasında gebe kalma olasılığı artar ve obezitenin getirmiş olduğu riskler önemli derecede azalır ancak düşük doğum ağırlığı riski artmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Erdem Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)