Obezite Cerrahisi Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?

Yazar Recep Uğur Gül • 27 Aralık 2018 • Yorumlar:

Obezite Cerrahisi Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?

Bariatrik cerrah ya sizin midenizin hacmini küçülterek ya da sindirim sisteminizde gıdaların geçtiği yolları değiştirerek ve kısaltarak alınan gıdaların büyük bir kısmının vücutta emilmesini engelleyerek ve vücudu bir an evvel terketmesini sağlayarak kalori alımını kısıtlamış olur.Bunu yaparken, doyma hissi de azaltılarak gıda alımı sürdürülebilir bir beslenme düzeni ile sağlanır. Kalori alımını kısıtlayan bir fren etkisi yapan sindirimsel yan etkiler (ağrı, bulantı, kusma, dumping gibi.) sayesinde de cerrahiden sonraki 1-2 yıl içinde çok belirgin ve kalıcı kilo kaybı elde edilir.

Bariatrik cerrahinin temelde iki farklı tipi vardır:

1 – Gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlar

2 – Gıdaların geçişini hızlandıran (emilimi engelleyici) saptırıcı ameliyatlar

Birinci grupta yer alan laparoskopik mide bandı, gastrik pilikasyon ve tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) gibi gastroplasti ameliyatları kalori kısıtlaması içinsadece midenin hacmini değiştirir. Bu nedenle bu operasyonlar restriktif (kısıtlayıcı) cerrahi olarak adlandırılır. Mide hacmi özel staplerler veya silikon bir bant kullanılarak bir karpuz boyutundan, bir yumurta boyutuna küçültülür. Bu kısıtlayıcı operasyonlar kolayca geri döndürülebilir ve sindirim sisteminin anatomisinde esaslı bir değişikliğe sebep olmazlar. Bu yöntemlerin tek dezavantajı hasta tarafından beslenme kuralları ihlal edilerek, daha kolay suistimal edilebilmesidir.

İkinci grup işlemler tipik olarak iki aşamalıprosedürlerdir. Öncelikle cerrah mide boyutunu küçültür. Daha sonra ince bağırsağın ilk kısmı bypass’ lanır. Bu, gıdaların sindirim sisteminden çok daha hızlı geçmesine ve besin ve kalorilerin emilim miktarının azalmasına neden olur. Bu nedenle bu tip operasyonlar malabsorbtif (emilimi engelleyici) cerrahi olarak adlandırılır. Hastalar fazla yeseler bile hızlı geçişten veya gıdaların daha kısa bir mesafeden geçmek zorunda kalmalarından dolayı daha az kaloriyi absorbe edebileceklerdir. Bu da, neden gastrik bypass operasyonlarının gastrik stapling ya da mide kelepçesi operasyonlarından daha fazla kilo kaybı sağladığını açıklar.

Cerrahi tedavi: Morbid Obezite ve Süper Obezite yalnızca diyetlerle ya da egzersiz programları ile kontrol alına alınabilen hastalıklar değildir. Morbid Obezite diyet ve egzersiz ile kontrol altına alınsa dahi, verilen kilolarla ulaşılan kilonun korunması çok zordur.Obezite Cerrahisi diyet ve egzersiz programlarının yeterli gelmediği morbid obezite tedavisinde en kalıcı, en etkili ve hızlı kilo kaybını gerçekleştiren obezite tedavi seçeneğidir.Morbid obezite sebebiyle yaşamlarında problemler olan hastalara uygulanan obezite cerrahisi tedavileri etkin ve kalıcı kilo kaybı sağlamasıyla ve bunun uzun süreli kalıcılığı ile obezite hastalarının tedavisinde tüm dünyada kabul görmüş ve yaygın şekilde uygulanan bir yöntemdir.

Dünya Sağlık Örgütü, vücut kitle indeksi 35 kilogramı aşan hastalarda, obezite ile beraber görülen hastalıklardan bir ya da birden fazlasına sahip olması halinde Obezite Cerrahisini, en etkili tedavi yöntemi olarak tavsiye etmektedir.Gene Dünya Sağlık Örgütü,vücut kitle indeksi yani IBM 40 kilogramı geçen hastalarda ise hiçbir belirti olmasa bile, Morbid Obezitenin en etkili tedavi yönteminin Obezite Cerrahisi olduğunu söylemektedir. Dolayısıyla obezite cerrahisini tavsiye etmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)