Obezite Nedir?

Yazar H. Hakan MersinGenel Cerrah • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:

Obezite, vücut yağ kitlesinin normal kabul edilen düzeylerin üzerine çıkması ile ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Obezite sadece kozmetik bir sorun olmayıp, kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalık ve sağlık sorunları riskini artıran tıbbi bir sorundur.

Vucuttaki yağ oranının derecesi, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ölçütüyle tanımlanır.

VKİ, vücut ağırlığının (kg) boyun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanır:

Kilo durumu—– VKİ

Zayıf—— <18.5
Normal—– 18,5-24,9
Kilolu—– 25.0-29.9
Obez—— ≥30.0

1.derece——————- 30-34.9
2.derece——————- 35-39.9
3.derece (Morbid obez)—– ≥40

VKİ, vücut yağının makul bir tahminini sağlamakla birlikte  doğrudan vücut yağını ölçmez, bu nedenle kaslı sporcular gibi bazı insanlarda hatalı değerlendirmeye neden olabilir. Ayrıca farklı bireylerde aynı derecede şişmanlığa tekabül etmeyebileceğinden daha doğru bir değerlendirme için kişinin bel çevresini de ölçmek faydalıdır. Kiloya bağlı sağlık sorunları, bel çevresi 102 cm’den fazla olan erkeklerde ve 89 cm’den fazla olan kadınlarda daha sık görülür.
Genel olarak dünyada zayıftan çok obez olan insan vardır ve obezite Afrika ve Asya’nın bazı kısımları hariç her bölgede görülmektedir. Aşırı kilo ve obezite, dünya çapında düşük kilodan daha fazla ölüme neden olmaktadır.

OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU SORUNLAR

Obezite ile ilişkili olarak bir dizi potansiyel olarak ciddi sağlık sorunları gelişebilir:

Kalp hastalığı ve felç. Obezite, kalp hastalığı ve felç için risk faktörleri olan yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol düzeylerine sahip olma olasılığınızı artırır.

2 tip diyabet. Obezite, vücudun kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için insülin kullanma şeklini etkileyerek insülin direnci ve diyabet riskini artırır.

Bazı kanserler. Obezite rahim, rahim ağzı, endometrium, yumurtalık, meme, kolon, rektum, yemek borusu, karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrek ve prostat kanseri riskini artırabilir.

Sindirim problemleri. Obezite, reflü, safra kesesi hastalığı ve karaciğer sorunları geliştirme olasılığını artırır.
Uyku apnesi. Obezitesi olan kişilerin uyku apnesine sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Osteoartrit (Kireçlenme). Obezite, vücuttaki iltihaplanma olasılığını arttırmasının yanı sıra, ağırlık taşıyan eklemlere uygulanan stresi de arttırarak osteoartrit gibi komplikasyonların gelişimine neden olabilir.

Şiddetli COVID-19 semptomları. Obezite, ciddi COVID-19 hastalığı geçirme riskini artırır. 

Obezite genel yaşam kalitesini düşürebilir. Eskiden zevk aldığınız fiziksel aktiviteleri yapamayabilirsiniz. Halka açık yerlerden kaçınabilirsiniz. Obezitesi olan kişiler ayrımcılıkla bile karşılaşabilirler.
Yaşam kalitenizi etkileyebilecek kilo ile ilgili diğer sorunlar şunlardır:

Depresyon
Utanç ve suçluluk
Sosyal izolasyon
Daha düşük iş başarısı

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

H. Hakan Mersin Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)