Obezite Nedir?

Yazar Ali DurmuşGenel Cerrah • 15 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.

İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir.

Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.

Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç, yaşlı, işçi, sporcu, kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon hastalığı, solunum yolu bozuklukları vb.) yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18’i, kadınlarda ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır.

Günlük alınan enerjjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.

Anlaşılacağı üzere obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Obezite Cerrahisi Sonrası Tekrar Kilo Alımı

Geri kilo alımı ne zaman başlar?

  • Beslenme düzeni ilk 6 ay içinde şekil almazsa,

  • Düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanılmaz ise,

  • Gün içinde yeterli sıvı alımı özellikle su tüketimi sağlanmıyorsa,

Tekrar kilo alımı sürecinin başlamasında beslenmeye bağlı birçok sebep vardır.

Örneğin yanlış besin seçimi yapılan en büyük hatalardan biridir. Özellikle yasaklı besinlerden olan asitli-gazlı içecekler ve maden suyu tercihi mide hacminde genişlemelere sebep olmaktadır. Aynı zamandaobezite cerrahisisonrası altın kural olan katı-sıvı ayrımı kuralına sadık kalmamak da bu genişlemelerin sebebidir.

Yüksek kalorili besinlere yönelimle birlikte basit karbonhidrat, trans yağ, yüksek şeker içeren besinler, paketli ürün tüketimi ve alkol kullanımında artış ihtiyaçtan fazla kalori alımına sebep olarak geri kilo alım sürecinde vücudun yağ kütlesinde artmaya ve ödem gelişmesine sebep olur.

Psikolojik etmenler de bu süreçte oldukça önemli yere sahiptir, gece yeme alışkanlığı, sürekli atıştırma, duygusal yeme gibi riskli davranışlar sağlıklı beslenme ilkelerini bozarak metabolizmanızı olumsuz etkiler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)