ÖFKELİ ÇOCUKLAR VE KONTROL EDİLMEYİ BEKLEYEN ÖFKELERİ!

Öfke deyince akla gelen ilk şey olumsuz düşünceler olacaktır hiç şüphesiz. Bu duygunun nedenini anlamak için doğru soruları sorduğunuz sürece kontrol edilemeyen, başa çıkılması imkansız, anlaşılması güç bir davranış olmaktan çıkacak ve sizin otoritenize teslim olacaktır. Esas önemli olan, zihninizdeki öfke duygusu gerçekten teslim olmalı mı, yoksa aslında zaman zaman bu duygu sayesinde kendinizi koruduğunuz ve savunduğunuz durumlarla karşılaştınız mı? Eğer gerçekten hayat kalitenizi düşürmüyor ve sosyal ilişkilerinize zarar vermiyor ise siz öfkenizi yönetebilen gruptasınız. Tebrikler!

Bu ay, öfkeyi gösterme biçimini aileden ve sosyal çevresinden öğrenen çocukların öfkeli davranışlarına nasıl yaklaşmamız gerektiğinden ve birkaç sonuç odaklı tekniklerden bahsedeceğim.

Bir düşünün: Toplum olarak gösterebildiğimiz en kolay negatif duygu hangisi? Trafikte, yenilgiye tahammülümüzün olmadığı tartışmalarda, maçlarda… Öfke! Çocuk da haliyle öfkeyi kolayca alır ve günlük hayatında çekinmeden sergiler. Üzerine düşünmez, bana zararı nedir, sonuçları nelerdir diye… Hatta birçoğu ergenlik dönemine kadar duygularını ayırt ve tarif edemeyebilir. Bunun en önemli sebeplerinden biri, öfke duygusunun altında barınan farklı duygulardır. Örneğin, hayal kırıklığı, kırgınlık, yetersizlik vb. duygular çocuğu direkt öfkeli olmaya itebilir. Ebeveyn olarak yapacağınız ilk şey çocuğunuzun sergilediği öfkenin altında yatan esas duyguyu anlamaya çalışmak ve çocuğa geri bildirim vermek! Örneğin: “Şuan öfkelisin anlıyorum ama öfkeden daha çok üzüldüğünü görüyorum.”, “Senin yerinde ben olsam, ben de sinirlenirdim çünkü hayal kırıklığına uğradın. Beklediğin sonuç bu değildi!” Bu yansıtmaların faydasını uzun vadede, çocuğunuzun olaylara verdiği tepkilerde göreceksiniz.

ÇOCUĞUNUZA ÖFKESİNİ YÖNETMEYİ 5 ADIMDA ÖĞRETİN!

  1. Birine zarar vermenin hiçbir zaman kabul edilebilir bir yanı olmadığını kendine hatırlat!
  2. Üç kez derin nefes al ve yavaşça 10’dan geriye doğru say!
  3. Duygularını gözden geçir ve “Ne yaparsam ne olur?” sesli düşün!
  4. Bir yetişkinden destek al! Destek çok kıymetlidir.
  5. Neden sinirlendim? Daha önce öfkelenmem bir işe yaradı mı? Düşün ve yaz!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)