Öğrenme Güçlüğü

Yazar Tuğba Kılınç YıldırımPsikolog • 6 Ekim 2020 • Yorumlar:

Zeka geriliği, bozukluk ya da gecikmiş gelişimi anlatan bir terim olan öğrenme güçlüklerinde görülen yetersiz gelişim kendini dilde, konuşmada, matematikte ya da motor becerilerde gösterebilir ve kanıtlanabilir kesin bir fiziksel ya da nörolojik bir kusurdan kaynaklanmaz. Bu tip sorunlar arasından en iyi bilineni ve üzerinde en çok araştırma yürütülmüş olanı çeşitli okuma/yazma güçlüklerini toplu olarak kapsayan disleksidir. Dislekside bireyler sözcükleri tanıma ve okuduğunu anlamada sorunlar yaşar, genellikle heceleme ve hafıza konularında da belirgin bir eksiklik sergiler. Okuma becerileri değerlendirilirken sözcükleri sürekli atladıkları, çarpıttıkları ve yeni sözcük ekledikleri görülür ve okuma hızları da çok düşüktür.

Öğrenme güçlüğü tanısı konan erkek çocuklar, kız çocuklardan kayda değer oranda daha fazladır.

Öğrenme güçlüğünün nedenleri ile ilgili en kabul gören görüş, beyin işlevlerindeki bir çeşit olgunlaşmama, eksiklik ya da düzensizliğin sonucu olduğudur. Yani bir çok araştırmacıya göre; disleksi, beynin sağ ve sol yarıkürelerinin normal asimetrik bir şekilde gelişmemesinden kaynaklanmaktadır. Öğrenme güçlükleri sergileyen çocuklar, normal öğrenme koşullarında derin duygusal gerilimler yaşayabilir. Özgüven ile ilgili süregelen sıkıntılar yaşanabilir. Öğrenme güçlüğü net bir tedavisi olan bir bozukluk değildir. Ancak aileler bununla ilgili ne yapabilir bundan bahsedelim.

1- Sabırlı olun ve ilginizi azaltmayın. Eğer disleksi ise metinleri sesli okumasını isteyin. 

2- Motive edin. Öğrenme güçlüğü çeken çocukların özgüvenlerinde hasar oluşmaması için onları devamlı tebrik etmek gerekir. Her başarısını tebrik edin ve onunla gurur duyduğunuzu ifade edin. Bu davranış çocuğun başarma isteğini kamçılar. 

3- Sevdiği materyallerle kendisini geliştirmesini sağlayın. Doğru seçilmiş oyunlarla egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz 

4- Mutlaka bir uzmandan destek almalısınız… 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)