Öğün Atlamanın Zararları

Yazar Gökhan ÇelikDiyetisyen • 22 Ekim 2019 • Yorumlar:

Beslenme; sağlıklı, üretken ve uzun bir yaşam için olmazsa olmaz bir faktördür. Her bireyin cinsiyet, yaş, boy ve ağırlığına göre alması gereken bir enerji vardır. Bu enerjinin altına düşüldüğünde vücudumuzda gerçekleşen metabolik olaylarda aksaklıklar oluşur; üstüne çıkıldığında ise alınan fazla kaloriler yağ olarak depolanır ve obezite riskini arttırır. Bu noktada yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Peki nedir bu yeterli ve dengeli beslenmek? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Gün içinde alınan kalorilerin öğünlere dağılımı da çok önemlidir. Bir öğüne aşırı yüklenip diğerinde geçiştirmek kan şekeri dengesinin bozulmasına sebep olur. Her öğünde yeterli ve dengeli kalori alımı diğer öğünlerin daha kolay yapılmasını sağlar. Her öğün çok önemlidir fakat kahvaltıya ekstra bir önem vermek gerekmektedir. Vücudumuz uyurken dahi bir enerji harcar ve sabaha kadar vücuttaki enerjiyi kullanır. Sabah kahvaltısı ise kullanılan enerjinin yerine konması ve beyin işlevlerinin eksiksiz yerine getirilmesi için altın öğün değerindedir. Kahvaltı yapılmadığı zaman anlama kapasitesi düşer, odaklanma ve konsantrasyon azalır. Vücudu 4 saatten fazla aç bırakmamak gerekmektedir. Ana öğünler arası 3-4 saat ana öğün ile ara öğün arası da 2-2.5 saat olmalıdır.

Yoğun çalışma temposu, kilo verme isteği, zaman bulamama gibi nedenlerle günümüzde pek çok kişinin öğün atladığını görüyoruz. Genellikle atlanan öğün ise kahvaltı oluyor, nedeni sorulduğunda ‘uykudan uyanamıyorum’,’ işe/okula geç kalıyorum’ gibi cevaplar alınıyor. Fazla kilolu bireyler ise öğün atlayarak yani vücudu aç bırakarak zayıflayacağını düşünüyorlar. Öğün atlamanın zararlarına baktığımızda kan şekeri dengesini bozduğu için kilo alımına sebep olabilir. Bir sonraki öğünde açlık arttığı için aşırı yeme sonucu hazımsızlığa ve sindirim sisteminde bozukluklara yol açabilir. Vücut yeterli enerjiyi bulamadığı için kaslarda biriken enerjiyi kullanır ve bu da vücutta yağ birikimine sebep olabilir. Vücut uzun süre aç kaldığında metabolizma yavaşlar ve bu da yorgun hissedilmesine; kan şekeri düştüğü içinde ellerde titreme, halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetlere sebep olur.

Sonuç olarak vücudun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için öğün atlanmamalıdır. Her öğünde yeterli ve dengeli beslenilmelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)