Okul Çağında ki Çocuklar da Beslenme

Yazar Burak Alifaki • 9 Ocak 2019 • Yorumlar:

6-11 YAŞ (Okul Çağı)

Çağımızda bireyler yaşamlarının en önemli kısımlarını okulda geçirmektedirler, bizler çocukların geçirdikleri bu döneme okul çağı diyoruz. Bu dönemde çocuklar; fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişim ile büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu ve bireylerin bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en elverişli oldukları dönem içerisindedirler.

Okul çağında yavaş ancak sürekli bir büyüme ve gelişme içerisinde olurlar.

Çocuğun beslenmesinde amaç; normal, sağlıklı büyüme ve gelişme ile olumlu beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasını sağlamaktır.

Ancak çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği okul çağı dönemde, genellikle okulda ve okul dışında tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülmektedir.

Çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır.

Bu çağ çocuklarda görülen başlıca beslenme sorunları;

  • Zayıflık veya şişmanlık,
  • Anemi (kansızlık),
  • Vitamin yetersizlikleri,
  • İyot yetersizliği,
  • Diş çürükleridir.

ASIL EĞİTİM EVDE BAŞLAR!

Unutulmamalıdır ki çocuklar gördüklerini taklit etmeyi severler. Eğer siz televizyon karşısında abur cubur yiyorsanız, sebze gördüğünüz zaman yüzünüzü buruşturuyorsanız ve eve kolalı içecekler, çikolata, cips, hazır meyve suları alıyorsanız çocuklarınızın da bunları tüketeceğini ve sizin davranışlarınızı izleyip aynılarını kendisinin yapacağını unutmamalısınız.

Çocuğunuzu bilgisayar oyunu değil aktif harekette bulunabileceği oyunlara teşvik edin. Bu oyunlara eğer siz de katılırsanız çocuğunuz bilgisayar oyunlarından uzaklaşacaktır.

Sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. Bu durumda çocuğunuzun hem zeka gelişimine katkıda bulunursunuz hem de yapılışına yardım eden çocuğunuzun yemeyi sevmesi kolaylaştırırsınız.

Ara öğün alışkanlığı kazandırın. Ara öğünlerde yoğurt-peynir-süt-sebze-meyve gibi alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Çocuklarda beslenme çocuğun yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivitesine göre belirlenmelidir. Bu dönemde çocuklar arkadaş çevresinden ve reklamlardan etkilenerek yanlış beslenme alışkanlıklarına yönelebilir.

Bu durumda ailenin bilinçli olması, okul yönetiminin ve öğretmenin doğru yönlendirmesi önem teşkil etmektedir.

Çocuğun yeterli ve dengeli beslendiğinin en önemli göstergesi büyüme ve gelişmesidir.

Besinlerden günlük alınan enerji, protein, vitamin ve minerallerin vücutta en elverişli olarak kullanılabilmesi için dört besin grubunda yer alan besinlerin öğünlere dengeli dağıtılması gerekir.

Okul çocuğu, yılda ortalama 5cm uzar ve yaklaşık 2.5 kg ağırlık artışı gelişir.

Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayabilecek yeterlilikte kalori, besin değeri yüksek ve kompleks karbonhidratları içeren uygun formda çocuğa sunulmalıdır.

Enerji ihtiyacı, büyüme hızı, vücut porsiyonları ve fizik aktivite ile değişmekle beraber küçük çocukta 90kcal/kg, büyük çocukta ise 55-70kcal/kg/gün’dür.

İnfantil dönemden sonra büyüme hızının yavaşlaması ile birlikte protein ihtiyacı azalarak 7–12 yaş arası 1.0g/kg/gün’e düşer.

Bu dönem çocuklarda kahvaltı büyük önem kazanır. Kahvaltının evde ve yeterli yapılması çocuğun abur cubura yönelmesini engeller. Başlıca nedenler arasında, çocuğun canının kahvaltı yapmak istememesi ve özellikle kahvaltı etme alışkanlığı olmayan aile bireylerinin çocuğa da bu alışkanlığı kazandıramaması ya da çocuğun sabah erken kalkamaması yer almaktadır.

Diğer öğünlerin tüketiminin okulda yapılacak olması sonucunda çocuğa iki seçenek sunulmaktadır: Kantin ve okul yemekhanesi.

Eğer okulun yemekhanesi yoksa veya yetersizse çocuğun kantinden fastfood gıdalarla beslenmesini önlemek için, ailenin evde sağlıklı yemek hazırlayarak çocuğa vermeleri en iyisi olacaktır.

Okul Çağında ki Çocukların Beslenmesinde ki Genel Prensipler

  • Kahvaltının atlanmaması,
  • Vitamin ve minerallerin yeterli tüketimi,
  • Yağ ve şekerin sınırlandırılması,
  • Yeterli protein alımı,
  • Kompleks karbonhidratlar ve liften zengin besinlerin sıkça tüketilmesi,
  • Kalsiyum gereksiniminin karşılanması.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)