Okul Reddi

Yazar Hazel Özçelik • 27 Temmuz 2023 • Yorumlar:

 

Her çocuk arada bir okula gitmeye direnir. Okula gitmeyi reddetme davranışının bir sürü nedeni olabilir. Davranışın neden ortaya çıktığını anlamak için sormamız gereken sorular vardır. Bunlar;

Çocuk ne kadar süredir okula gitmekten kaçıyor?

Okula gitmekle ne kadar stres yaşıyor?

Okula gitmemek için ne kadar direniyor?

Direnişi kendisinin (ve ailesinin) hayatını ne kadar etkiliyor?

Okulda gitmek istememesini gerektirecek bir durum yaşadı mı?

Çünkü bir çocuk her gün okula gitse bile yine de okul reddi yaşayabilir.

Okul reddinin nedenleri nelerdir? ve neler yapılabilir?

Şüpheli Hastalıklar

Okul reddi olan çocuklar genellikle baş ağrısı veya karın ağrısı gibi açıklanamayan semptomları bildirmeye başlarlar. Kaygı (anksiyete) genelde fiziksel yollarla kendini gösterir.

Uzun Aralar

Uzun süreli tatil sonrası çoğu çocuk okula gitmek istemez ve okula döndükleri zaman endişe nöbeti yaşayabilirler. Kilit nokta, çocukları mümkün olan en kısa sürede okula geri kazandırmaktır. Okula gelmek istememe sürecinin uzun tatil aralarına denk gelip gelmediğini sorgulamak gerekir

Sürekliliğin gözlemlenmesi

Okul reddi daha büyük bir sorun haline gelmeye başladığında -günler ve haftalar boyu devam ettiğinde- ayrılık kaygısı,  sosyal kaygı , depresyon veya panik bozukluk gibi bozukluklara işaret edebilir. Bu nedenle okula gelmek istemeyen bir çocuğun görüşü önemsenmeli ve gerek aileden gerekse rehberlik servisinden bilgi ve destek alınmalıdır.

Sınıf içi ilişkiler

Okul reddi her zaman zorbalığın olduğu sınıflarda fazladır. Bu noktada çocuğa “Sana kim zorbalık ediyor?” diye sormak yerine zorbalık yaşanmadan  engellenmesi ve bir çocuğun zorbalıkla baş edebilme becerileri öğretmen tarafından algılanmış olması gerekir. Çocuklar arasındaki ilişkilerin anlaşılması, dışlanan öğrenciler varsa gruba dahil edilerek müdahale edilmesi öğretmenlerin ve ebeveynlerin sorumluluğundadır.

Hızlı Müdahale

Okul reddine mümkün olduğunca kısa sürede müdahale etmek bu durumun giderilmesinde ve öğrencinin desteklenmesinde başarı sağlanması için kritik öneme sahiptir. Pandemi koşulları ile ya da başka sebeplerle çocukların okuldan uzun süre uzak kalması rutinlerin bozulmasına sebep olur. Bu da okula uyum sürecini zorlaştırır ve okul reddi daha sık karşılaşılan bir durum olabilir. Bu nedenle uzaklık olsa da öğretmenin öğrenci ile iletişimi kesmemesi ve diğer öğrencilerle kaynaştırma süreci yıl boyunca online da olsa devam etmesi en önemli noktalardan biridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)