Okula Başlamak

Yazar Buğrahan KırbaşPsikolog • 6 Ekim 2022 • Yorumlar:

Okula başlamak çocuklar için önemli bir olaydır ve olumlu bir başlangıç çocuğun ilerleyen yıllarda olumlu bir okul deneyimi sahibi olması için de oldukça önemlidir. Bazı çocuklar doğal olarak okula ilk kez başlayacakları için endişeli ve heyecanlı olurlar. Endişe ve kaygı yaşayan çocukların bu sorunları ele alınmazsa, daha kötü akademik sonuçlara sahip olmaları daha olasıdır. Bu yüzden çocukların daha başarılı olması için, kaygı duygusunu etkili bir şekilde yönetmek gereklidir. Bu noktada ailelere, kaygılı duruma maruz kalmanın kaygıyı azaltacağını belirtmek, onları biraz daha iyi hissettirecektir .

Okula başlayan çocuklar daha çok belirsizlikten korkarlar. Yapılan bir çalışmada okula başlayan çocukların öğretmenlerinden, okulda ne yapacaklarını bilmediklerinden ve eşyalarını nereye koyacaklarına emin olmadıklarından korktukları ortaya çıkmıştır.

Peki okula başlayacak çocukların daha az kaygılı hissetmesine ne yardımcı olur?

Bununla ilgili yapılabilecek bazı şeyler mevcuttur.

Öncelikle çocuklarla gelecekteki olaylar hakkında konuşmak ve onların endişelerini dinlemek kaygıyı hafifletebilir.  Bu, potansiyel tehditleri gündeme getirdiğiniz anlamına gelmez. Böyle bir konuşma yapılarak çocukların zihinlerindeki endişeler giderilmiş olur.

 

Ebeveynler, önceki olumlu deneyimler ile okula başlama arasında bağlantı kurmayı deneyebilir ve bu sayede  çocuklar daha az endişeli olur. Örneğin ebeveynler, çocuklarına gergin olduklarında yüzmede başarılı oldukları zamanı  hatırlatabilir. Başta biraz kaygılı ama sonrasında başarılı olduğunu anımsayan çocuk bu bağlantıyı okul için zihninde birleştirir.  Bu küçük başarılar, çocukların okul başarısı için bir temel sağlayabilir.

 

Ebeveynler ayrıca çocuklarına okula başlama konusunda biraz kontrol ve kesinlik sağlayabilir. Örneğin çocukların çantalarını ve kırtasiye malzemelerini seçmelerine izin verebilirsiniz. Onlarla okul bahçesinde dolaşabilirsiniz. Onlarla aynı yaşta bir çocukla tanıştırabilirsiniz. Belirsizlik içinde bir miktar kesinlik sağlıklıdır.

Son olarak, güzel  bir hikaye anlatın. Okul heyecan verici ve harika deneyimlerle dolu olabilir. Okulu, potansiyel olarak olumlu bir deneyim ve sabırsızlıkla beklenecek bir deneyim olarak çerçeveleyin. Gergin olabilirler ama üstesinden gelebilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Buğrahan Kırbaş Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)