Online Terapi

Yazar Zübeyde Ezgi HorzumPsikolog • 8 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Koronavirüs nedeniyle bütün dünya ve ülke olarak zor zamanlardan geçmekle birlikte tüm hayat düzenimiz değişti. Hastalıktan korunmak için uyguladığımız sosyal izolasyon nedeniyle mümkün oldukça evde kalıyor, tüm işlerimizi evden halletmeye çalışıyoruz. Böylelikle insan ilişkileri de bu izolasyona maruz kaldı, teknoloji iletişimimiz için en önemli araçlardan biri haline geldi. Sevdiklerimizle internet aracılığıyla iletişimimizi devam ettiriyor, eğitimimizi ya da işimizi online olarak devam ettiriyor, alışverişlerimizi internetten yapmaya çalışıyoruz. Bu süreçte ruh sağlığı uzmanları da sizin ve toplumun sağlını ön planda tutarak “online terapi” ile hizmet sunmaya devam etmektedir.

Kısa bir süre önce yapabiliyor olduğumuz şeyleri yapamaz hale gelmemiz, yakınlarımızdan ayrı kalıyor olmamız, dışarı adım attığımızda virüsün varlığı ve pek çok sıkıntılı durum içerisinde kalmamız hepimizi psikolojik olarak zorlamakta, baş etmemizi zorlaştırabilmektedir. İçinden çıkamadığınız duygular içerisine girdiyseniz, bu duygular sizi günlük hayatınızdan alıkoyuyorsa, ilişkilerinize sürekli olarak yansıyorsa ve hiç yapmak istemediğiniz şeyler yapmanıza neden olmaya başladıysa; kısacası durum içinden çıkılamaz bir hale geldiyse, ruh sağlığınız için profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir.

Peki nedir online terapi? “Verimli midir? Yüz yüze görüşmek kadar etkili midir? Ben bundan verim alabilecek miyim?” gibi sorular zihninizden geçiyor olabilir. Öncelikle online terapinin ne olduğuna değineceğim.

 Online terapi, profesyonel ruh sağlığı hizmet ve desteğinin internet üzerinden sunulduğu bir yaklaşımdır. E- terapi, tele terapi ve e- danışmanlık olarak da bilinmektedir. Sesli, anlık mesaj ve video görüşme yoluyla gerçekleşmektedir. Danışan ve terapist arasındaki bu etkileşim online terapi deneyimine uygun ve güvenli bir platform aracılığıyla yapılmaktadır. 

Online terapi gerçek bir psikoterapi seansı nasılsa ona uygun şekilde gerçekleştirilir. Yüz yüze terapilerde uygulanan etik kurallar online terapide de aynı işleyişe sahiptir. Psikolog ile danışan uygun bir mekânda gizlilik ilkelerine bağlı kalarak seanslarını randevulaşarak gerçekleştirirler. 

 Mekânsal farklılık dışında yüz yüze terapi ile yöntemsel açıdan bir farklılık göstermemektedir Yüz yüze terapilerde uygulanan bilişsel davranışçı terapi, destekleyici psikoterapi gibi ekoller online terapi ile de rahatlıkla uygulanabilmektedir. Depresyon, fobiler, yeme bozuklukları, panik ve anksiyete bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, stres ve stresle başa çıkma yöntemleri, öfke kontrolü, uyku bozuklukları, okul problemleri, kaygı bozuklukları, madde bağımlılıkları, iletişim sorunları, davranış problemleri gibi hemen her konuda online terapi hizmeti verilebilmektedir. Kendisine zarar veren danışanlar, halüsinasyon ve sanrılar görenler, intihar etme düşünceleri olanlar, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar için online terapi uygun değildir.

Online terapi hizmeti alırken dikkat etmeniz gereken unsurlardan en önemlisi gizlilik ve mahremiyetin bulunduğunuz mekânda sağlanmış olmasıdır. Konuşmanızın diğer kişiler tarafından duyulmaması, yalnız ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda olmanız, bulunduğunuz ortamın sessiz ve yeterince aydınlık olması seansınız için önemlidir.

Görüştüğünüz terapisti de online terapi öncesinde araştırmanız oldukça önemlidir. Psikoloji konusunda eğitim görmemiş kişiler kendilerini terapist olarak tanıtabileceği için tedavi aldığınız uzmanın lisansının bulunması büyük önem taşımaktadır, tedavi alacağınız kişinin diplomaya sahip olduğunu öğrenmelisiniz.     

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)