Ortodonti Nedir?

Yazar Dinan DemirözOrtodontist • 8 Nisan 2020 • Yorumlar:

Çenenizin yamuk, dişlerinizin çapraşık veya boşluklu olmasından dolayı gülemiyorsanız ortodontik tedavi hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Ortodontik Tedavi Nedir ve Kimler Tarafından uygulanır?

Ortodontik tedavi çenelerde veya dişlerde meydana gelmiş olan konum bozukluklarının hareketli veya sabit aparatlar yardımıyla düzeltilmesi işlemine denmektedir.

Ortodontik tedavi ortodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir tedavi yöntemidir.

Halk arasında ‘’diş teli tedavisi’’ olarak bilinen ortodontik tedavinin bu eğitimi almamış kişiler tarafından icra edilmesi dişlerin köklerinde erimelere, çene eklemlerinde sıkıntılara ve tedavinin sonunda çenelerin ve dişlerin ilk konumlarına geri dönmelerine sebep olabilir.

Peki hastalarımız ilk defa bir ortodonti uzmanını ne zaman görmelidirler?

         Bu soruya verilebilecek en doğru cevap hastanın probleminin nedeni ve şiddetidir. Eğer hastamızın parmak emme, ağızdan nefes alma, terk edilmemiş biberon kullanımı gibi kötü alışkanlıkları var ise hemen bir ortodonti uzmanına başvurulması gerekmektedir.

       Çeneleri dar, ileri veya geri olan hastaların tedavilerinin uygun zamanda yapılması ve daha sağlıklı sonuçların alınması amacıyla süt dişleri tamamlanır tamamlanmaz bir ortodontiste muayene olmalarında fayda vardır.

     Kişilerin kalıcı dişlerinin çıkma zamanı yaşlarına göre değil onların kemik ve diş gelişimlerine göre farklılık gösterebilir. Aynı yaştaki ve cinsiyetteki bir çocuğun dişlerinin arkadaşlarına göre geç veya erken çıkması dişlerinde bir problem olduğu anlamına gelmez. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus süt dişlerinin erken veya yanlış çekimi ya da gelecek olan dişlerin kemik içerisindeki uygun olmayan pozisyonları bu dişlerin gömülü kalmalarına neden olabilir. Bu sebeple daimi dişlerin ağız sürdüğü (20 yaş dişleri hariç) dönem olan 11-12 yaşları arasında ortodontik muayene olunması faydalıdır. 

     Sadece dişlerinde problem olan erişkin hastalar ise diş ve kemik yapıları sağlıklı oldukları müddetçe her zaman tedavi olabilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Dinan Demiröz

Ortodonti, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al