Ortodonti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yazar Meltem ÖzsaygılıOrtodontist • 17 Mart 2022 • Yorumlar:

1.İLK ORTODONTİK MUAYENE KAÇ YAŞINDA YAPILMALIDIR?

CEVAP: Türk ortodonti derneği ilk ortodontik muayenenin 6-7 yaş civarında yapılmasını önermektedir. Bu yaş grubundaki çocuklarda süt dişlenme tamamlanmış kalıcı dişlerin sürmesi de başlamıştır. Bu nedenle ortodontik durumu değerlendirebilmemize olanak vardır. Özellikle çene kemiği ile ilgili bozukluklarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

2.DİŞ BOZUKLUKLARIM BÜYÜDÜKÇE DÜZELİR Mİ?

CEVAP: Hayır, kendiliğinden düzelim olmayacaktır. Yer eksikliğinden kaynaklanan çapraşık ve eğri dişlerin durumu uzun dönemde daha da kötüleşebilir. Çoğu bireyde kalıcı azı dişleri çıktıktan sonra ön dişlerin yerleştiği alan yaşla birlikte azalır.

3.İLK MUAYENE NASIL YAPILIYOR?

CEVAP: İlk muayenede kapsamlı bir muayene gerçekleşmektedir. Tedavi planlamaları bireye özgüdür. Size uygun olan tedavi alternatifleri ilk muayenede belirlenir ve tedavi süreci hakkında bilgi verilir.

 

4.İLK MUAYENEDE NE ÖĞRENECEĞİM?

CEVAP: İlk muayene sırasında üzerinde durulacak 5 temel konu vardır:

  • Ortodontik problem var mıdır, varsa nedir?

  • Ortodontik problemin çözümü nasıl yapılmalıdır?

  • Diş çekimine ihtiyaç var mıdır?

  • Tedavi sürecimiz nasıl ilerlemektedir ve süresi ne kadardır?


 

5.DİŞ TELLERİ İÇİN DİŞ ÇEKİLMESİ GEREKİR Mİ?

CEVAP: Ortodontik tedavinin amacı düz sıralanmış dişler ve dengeli bir yüz profilidir. Gelişen tedavi yöntemleri ile ilgili gerekli bilgilendirme sağlandıktan sonra şiddetli çapraşıklık, yer darlığı, dişlerin öne kayması, dudakların kapanmaması gibi problemlerde ideal ve dengeli bir ortodontik sonuç için bazı dişlerin çekimi gerekebilmektedir.

 

6.TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR?

CEVAP: Tedavi süresi her hastanın ortodontik problemine göre değişiklik göstermektedir. 

 

7.RANDEVUYA NE SIKLIKTA GELECEĞİM?

CEVAP: Randevular hastanın ihtiyacına, tedavisine göre değişebilmektedir. Diş teli takılan çoğu hasta 4-5 haftada bir görülecektir. 

 

8.DİŞ TELLERİ AĞRI YAPAR MI?

CEVAP: Tedaviye başlandıktan sonraki ilk hafta bir miktar ağrı ve basınç hissi görülebilmektedir. Yaşanan bu durum normal ve olağan bir süreçtir. Dişin kemik içindeki hareketine vücudun verdiği bir tepkidir ve genellikle 3. günden sonra azalmaktadır. 



 

9.DİŞ TELLERİMLE SPOR YAPABİLİR MİYİM?

CEVAP: Evet yapabilirsiniz. Gerekli olması halinde ağız koruyucu kullanılabilmektedir. Dişlerin üzerinde herhangi bir ataçman istemeyen bireyler için ise telsiz tedavi çeşitleri bulunmaktadır.

 

10.DİŞ TELLERİMLE YİYEMEYECEĞİM ŞEYLER VAR MI?

CEVAP: Evet. Tedavi başladığında işlem sırasında ve işlemden sonra görsel, yazılı bilgilendirmeler yapılacaktır. Yenmemesi ya da dikkatli yenilmesi istenen şeyler için liste vereceğiz. Mesela; sakız çiğnemek, asitli içecekler içmek, sert şeker yemek, dondurmayı ısırarak yemekten kaçınılması gerekmektedir.

 

11.DİŞ TELLERİM VARKEN DİŞLERİMİ NASIL FIRÇALAYACAĞIM?

CEVAP: Fırçalama ile ilgili eğitim tedaviye başlandığında verilmektedir. Kullanılacak fırçalar görsel olarak gösterilmektedir. Dişlerin en az 4 defa etkin biçimde fırçalanması tedaviniz boyunca çürük, diş eti iltihabı olmaması için önerilmektedir.

 

12.ORTODONTİDE ACİL DURUM NEDİR?

CEVAP: Şeffaf plak tedavilerinde acil durum gereksinimi olmazken sabit mekaniklerle tedavide acil durumlar oluşabilmektedir. Diş tellerinde batma, acıtma, kırılma ya da kopma gibi durumlar olduğunda doktorunuzla iletişime geçmenizi öneriyoruz. Size zarar veren durumun giderilmesi için en yakın zamanda randevu oluşturulmaktadır.

 

13.SÜT DİŞLERİ VARKEN ORTODONTİK TEDAVİ YAPILIR MI?

CEVAP: Evet. Bazı ortodontik tedaviler erken müdahale gerektirmektedir. Bununla birlikte, hasta yaşı henüz tedaviye hazır değilse tedavinin başlama zamanına kadar büyüme gelişim takibi yapılmaktadır.

 

14.ERKEN DÖNEM TEDAVİ NEDİR?

CEVAP: Genellikle 7-10 yaş arası çocuklarda uygulanan tedavidir. Amacımız, ortodontik problemin daha kompleks hale gelmesini önlemek, çocukların kendilerine olan özgüvenlerini ve benlik imajlarını geliştirmektir. Bu dönemde genellikle takılıp çıkarılır apareyler, şeffaf plak tedavileri uygulanır. Bazı özel durumlarda kısa süreli braketleme de yapılabilmektedir.

 

15.ERKEN DÖNEM TEDAVİDEN SONRA DİŞ TELİ DE GEREKİYOR MU?

CEVAP: Evet gerekebilir. Erken dönem tedavilerde çene darlıkları, ters kapanan dişler gibi problemler düzeltilir. 

 

16.YETİŞKİNİM, DİŞ TELLERİ TAKMAK İÇİN GEÇ Mİ KALDIM?

CEVAP: Dişleri ve dişi taşıyan kemik, dişeti dokusu sağlıklı olduğu sürece tel tedavisi uygulanabilmektedir. 

 

17.DİŞ PROTEZİM, KAPLAMAM, EKSİK DİŞLERİM VAR. TEL TAKILABİLİR Mİ?

CEVAP: Evet takılabilir. Kaplamalı dişler için özel üretilen yapıştırıcılar vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Meltem Özsaygılı

Ortodonti, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al