Ortodonti, dişlerde ve çenelerde oluşan çapraşıklıkların, kapanış bozukluklarının ve düzensizliklerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedavi sayesinde hem estetik bir gülüş elde edilir hem de ağız ve çene sağlığı korunur.
Günümüzde gelişen ortodontik tedavi yöntemleri sayesinde çocuklar, ergenler ve yetişkinler için farklı ve konforlu çözümler sunulmaktadır.
Ortodonti, aşağıdaki problemleri tedavi etmeyi amaçlar:
Bu tür problemler yalnızca estetik kaygılara değil, uzun vadede diş eti hastalıklarına ve çene eklemi sorunlarına da yol açabilir.
Ortodontik tedavi sadece güzel bir gülüş sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ağız sağlığını da olumlu yönde etkiler.
Ortodontik tedavi için üst yaş sınırı yoktur. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olan herkes ortodontik tedavi görebilir.
Çocuklarda: Erken yaşta yapılan ortodontik muayene, ileride oluşabilecek ciddi problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
Yetişkinlerde: Şeffaf plaklar ve estetik braketler sayesinde daha konforlu tedavi seçenekleri mümkündür.
Ortodontik tedavi, hastanın ihtiyacına göre farklı yöntemlerle uygulanabilir:
Tedavi yöntemi, ortodonti uzmanı tarafından yapılan muayene sonrası belirlenir.
Ortodontik tedavi süresi; dişlerin durumu, çene yapısı ve uygulanacak tedavi yöntemine bağlı olarak değişir. Genellikle tedavi süresi 12 ila 24 ay arasında olup, bazı vakalarda bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir.
Ortodontik sorunların erken teşhisi tedavi süresini ve maliyetini azaltabilir. Bu nedenle çocukların 7 yaşından itibaren ortodontik muayeneden geçmesi önerilir. Yetişkinler ise istedikleri her yaşta ortodonti uzmanına başvurabilir.
Ortodonti, sağlıklı bir ağız yapısı ve estetik bir gülüş için önemli bir tedavi alanıdır. Doğru zamanda ve uzman kontrolünde yapılan ortodontik tedavi, hem fonksiyonel hem de estetik açıdan uzun vadeli faydalar sağlar.
Ortodontik tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için bir ortodonti uzmanına başvurmanız önerilir.