Ortodonti, yüz ve diş düzensizliklerini önlemeyi, teşhis etmeyi ve tedavi etmeyi amaçlayan diş hekimliği uzmanlığıdır.
Ortodontist kimdir?
Ortodonti konusunda uzmanlaşmış diş hekimleri yani 5 senelik diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra 4 veya 6 yıl arasında ortodonti eğitimi almış hekimlerdir. Ortodontistler braketler, aparatlar veya teller/şeffaf plaklar kullanarak dişlerin, çenelerin ve yüzün anormal konumlarının tedavisini gerçekleştirirler.
Ortodonti ne işe yarar?
Maloklüzyon -çapraşıklık- bir hastalık değildir ve fiziksel sağlığı etkilemez; dişlerin pozisyonundaki bir değişimdir. Yüzün şeklini ve dişlerin görünümünü etkileyen malokluzyonlar utanma, kendine güven eksikliği ve hatta depresyona neden olabilir. Ciddi maloklüzyonlar yemek yemeyi, konuşmayı ve dişlerin temiz kalmasını etkileyebilir.
Ortodonti ile hangi problemler düzeltilebilir?
Ortodontik tedavi hangi yaşlarda yapılabilir?
Hareket ettirilebilecek sağlıklı diş ve dişi taşıyan sağlıklı kemik varlığında her yaşta yapılabilir. Çocukluk döneminde kemiklerin büyümesi düzenlenebilir, dişlerin pozisyonları hizalanabilir. Ergenlik ve yetişkin dönemde dişsel düzenlemeler yapılır ve eğer gerekirse ortodontik tedaviye destek olarak cerrahi uygulamalardan yardım alınır.
Ortodontik tedavi nasıl yapılır?
Dişler yetişkinlerde, ergenlerde veya çocuklarda, sabit veya çıkarılabilir diş telleri veya şeffaf plaklar ile düzeltilir. Bunlar ayarlanabilir, modifiye edilebilir ve çenelerin büyüme-gelişimine izin verirken dişleri düzeltebilir.
Braketli veya şeffaf plaklarla uygulanan ortodontik tedavi sırasında nelere dikkat edilir?
Herhangi bir ortodontik tedaviye başlamadan önce iyi ağız hijyeni şarttır. Şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavilerde hastanın şeffaf plaklarını yemekler haricinde sürekli kullanması istenir. Herbir şeffaf plağın 10 gün aradan sonra bir sonraki plağa geçilerek değiştirilmesi gerekir. Şeffaf plaklar 4’erli setler halinde hastalara verilir ve hastaların bu plakları düzenli olarak sırasıyla kullanmaları beklenir. 6 hafta sonrasına verilen randevuda yeni plaklara geçilir.
Sabit ortodontik tedavide braketler dişlerin üzerine yerleştirildiğinde, yiyecek parçacıklarının sıkışması daha olasıdır. Tedavi sırasında diş çürümesini önlemek için bireyin çok daha dikkatli ve daha sık diş fırçalaması gerekir. Ortodontist ayrıca gazlı içeceklerden, şekerli atıştırmalıklardan ve diş çürümesine yol açabilecek diğer nesnelerden uzak durmayı da önerebilir. Braketli tedavi uygulanıyorsa hastanın fındık, fıstık, cips, erik, zeytin ve patlamış mısır gibi sert yiyecekler yememesi gerekir. Bunlar brakete temas ederse braketin dişin yüzeyinden ayrılmasına neden olur ve tekrar yapıştırılması gerekir. Bu durum tedavinin tahmin edilen süresinden daha uzun sürmesine neden olur.
Ortodontik tedaviler sırasında ağrı oluşabilir. Ağrı kesici ilaç alınması tavsiye edilir. Braketlerin çıkıntılı yüzeyleri yanak ve dudak içini tahriş edebilir, bu durumda hastanın braketlerin üzerine yerleştireceği mumlar braketlerin çıkıntılı yüzeylerini yuvarlaklaştırır, tahrişi önler.
Ortodontik tedaviler ne kadar sürer?
7-9 yaşları arasında çene kemiklerine uygulanan apareyler uzun süre takip gerektirebilir. Üst çenesi dar veya geride-ileride olan hastalarda 1 yıl kadar bu apareyler kullanılabilir.
Süt dişlerinin yerini sürekli dişler aldıktan sonra eğer diş çekimi yapılıp braketli tedavi uygulanacaksa ortodontik tedavi ortalama 1-1,5 yıl sürer. Diş çekimi yapılmaksızın uygulanan ortodontik tedaviler 1 yıl kadar sürer. Ortodontik tedavi süresince hastaların 5-6 hafta arayla randevularına gelmeleri yeterlidir.