Ortodonti

Yazar Mustafa HafızoğluDiş Hekimi • 20 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Ortodonti Nedir?

Ortodonti, diş-çene-yüz bölgesini ilgilendiren bozuklukların oluşmasını önlemeyi; mevcut bozuklukların ilerlemesini durdurmayı ve tedavi etmeyi; bununla birlikte iyi bir estetik ve fonksiyon (ısırma, çiğneme, konuşma, gülme) sağlamayı hedefleyen uzmanlık dalıdır.

Hareketli Ortodontik Tedavi; kötü alışkanlıklar, parmak emme, anormal yutkunma gibi faktörlere bağlı gelişebilecek sorunları önlemek, daimi dişlere yer açmak veya basit diş kaynaklı maloklüzyonları düzeltmek amacıyla çeşitli hareketli aygıtların kullanıldığı tedavi şeklidir.

Sabit Ortodontik Tedavi; dişlerin üzerine yapışan, tedavi süresince çıkarılmayan braketler ve bu braketlerin içinden geçen tellerle yapılmaktadır. Sabit ortodontik tedavi sağlıklı diş ve dişetlerine sahip her yaşta bireye uygulanabilmektedir. Tedavi ile elde edilen sonuçların korunması için çeşitli pasif aygıt ve dışarıdan görünmeyen tellerle uzun süreli pekiştirme gerektirmektedir.

Ortodonti Anabilim Dalı, Diş hekimliği Fakültesi Klinik Bilimlerine bağlıdır. Çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemindeki bireylerin dentofasiyal yapılarının anomalilerinin tanı ve tedavisine yönelik Lisans, Lisansüstü ve Uzmanlık eğitimi verilmektedir. Lisansüstü program Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün işbirliği ile yürütülmektedir. Bu kapsamda yabancı uyruklu öğrencilere yönelik İngilizce Yüksek Lisans Programı mevcuttur. Uzmanlık programındaki eğitim-öğretim ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak yürütülmektedir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)