Ortodontik Tedavi

Yazar Ahmet FidancıoğluDiş Hekimi • 4 Şubat 2017 • Yorumlar:

Çoğu insan için güzel bir gülümseme ortodontinin en önemli ve en bariz yararıdır. Ortodontik tedavi sonrası teller çıkarıldıktan sonra, gülümseme kalitesi ve buna bağlı olarak hastanın kendine güveni artacaktır. Ortodontik tedavi sadece yüz görünümünü daha estetik bir hale getirmekle kalmayıp, hastanın dişlerini daha verimli kullanmasını ve çiğneme kapasitesinin arttırılmasını da sağlamaktadır.

Ortodontik Tedavi Nasıl Çalışır?

Ortodontik apareyler metal, seramik veya plastikten yapılmış olabilir. Yerinden çıkarılabilir tarzda (hareketli) veya dişlere yapıştırılmış braketler şeklinde (sabit) olabilir. Dikkatlice kontrol edilen bir yönde, sabit ve hafif bir kuvvet uygulanarak, braketlerin yavaşça dişleri doğru pozisyonlarına getirmesi sağlanır. Şimdi ortodontik tedavi için harika bir zamandayız! Çünkü her dişin teker teker etrafının braketli metal bant ile kaplandığı o eski uzun eziyetli tedavi günleri geçmişte kaldı. Artık braketler dişlere yapıştırılabiliyor ve şeffaf veya metalik braketleri tercih edilebiliyor. Teli braketlerin içinde tutan bağlayıcı lastiklerin rengini de hasta tarafından seçilebiliyor. Artık teller de eskisinden çok daha az fark edilmekte ve son çıkan materyaller hastalar için çok daha konforlu olup daha hızlı diş hareketi sağlamaktadır.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi esas olarak 6 aydan 3 yıla kadar değişir. Bu süre, problemin şiddetine, hastanın ağzının ve yüzünün gelişimine ve uygulanacak tedavi safhalarına bağlıdır. Hastalar farklı oranlarda ve farklı şekilde büyüme gelişim gösterirler ve bu sebeple ortodontik tedaviye de çeşitli cevaplar olacaktır. Böylece, vakanın tedavisinin tamamlanma zamanı, başlangıçta hesaplanan veya tahmin edilen zamandan farklılık gösterebilir. Hastanın doktorunun söylediği gibi ve gayretli bir şekilde elastiklerini ve gerekliyse ağız dışı apareylerini kullanması, tedavinin verimli olmasında önemli bir faktördür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)