Ortodontik Tedavi

Yazar Ruhi NalçacıOrtodontist • 10 Nisan 2020 • Yorumlar:

Diş hekimliğinin özel bir uzmanlık alanı olan ortodonti, dişlerimizde, ve çenelerimizde bulunan düzensizliklerin teşhisi, korunması ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Ortodontik maloklüzyon olarak adlandırılan düzensiz dişler veya çeneler tel tedavisi ile düzeltilebilir.

Dişlerimizde eğriliklerin oluşması birçok etkenin bir araya gelmesiyle oluşabildiği gibi bazen de çocukluk dönemindeki basit bir ihmal sonucu da gelişebilir. Her ne kadar ailemizden gelen genetik yapımız dişlerimizin ve çenelerimizin şeklinden büyük oranda sorumlu olsa da, süt dişlerinin erken kaybı ve bu durumun önemsenmemesine bağlı olarak da gelişebilmektedir. Ortodontik problemin erken dönemde saptanması ve gerekli önlemlerin alınarak tedavinin planlanması güzel bir gülüşe kavuşmamız için oldukça önemlidir.


Dişler neden çapraşık olur, nasıl tedavi edilmelidir?

Ortodontik bozukluklar genetik, çevresel veya bazı fonksiyonel alışkanlıkların ayrın ayrı ya da hepsinin birlikte etkisi sonucu oluşabilir. Genellikle farklı genetik aktarımlar sonucu diş büyüklükleri çene boyutları ile uyumlu olmadığı durumlarda dişler çeneye yerleşmek için çapraşık ya da aralıklı dizilebilir. Bazen de parmak emme veya uzun süre emzik-biberon kullanımı ortodontik bozukluklara sebep olabilir. Kaynağı ne olursa olsun dişsel ve iskeletsel bozukluklarda güzel bir gülüş estetiği sağlamak için dişleri olmaları gereken konuma getirmek ortodontik tedavi uygulanarak mümkündür.


Ortodontik tedavinin yaşı var mıdır?

Her yaşta ortodontik tedavi ile dişleri düzeltebiliriz. Tel tedavisi için olması gereken sağlam kemik ve sağlıklı diş yapısıdır. Yaşla birlikte değişen yalnızca tedavilerin uygulanma şeklidir. Alt veya üst çenesinde problem olmayan ancak dişleri eğri vakalarda uygulanan yöntemler genel olarak her yaşta benzerdir. Tek fark yaşımız ilerlediğinde kemik metabolizmamızın yavaşlamasına bağlı olarak tedavinin göreceli olarak erken yaşlara göre daha uzun sürme ihtimalidir. Ancak alt veya üst çenelerin normalden önde ya da geride olması olarak da adlandırdığımız iskeletsel bozuklukların tedavisi büyüme gelişimin hızlı olduğu dönemde yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ruhi Nalçacı

Ortodonti Prof. Dr.

Randevu al