ORTODONTONİN YAŞI VARMIDIR ?

Yazar Murat LaleDiş Hekimi • 12 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • ORTODONTONİN YAŞI VARMIDIR ?

Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklığı ve çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzelterek; sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri önlemenin yanı sıra çiğneme fonksiyonunu ve bozuk olan konuşmayı düzeltmeye yardımcı olmaktadır. Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur.

Dişsel düzeltmelerde yaş önemli değildir, dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuları sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun diş çapraşıklıkları düzeltilebilir. Ancak bireyin çene kemiklerinde bir düzensizlik söz konusuysa (üst çene veya alt çene ileriliği veya geriliği) bu durumda ortopedik tedavi gerekmektedir ki; bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan süre de yapılmalıdır.

Çocuklarda süt dişleri 6 aylıkken sürmeye başlayıp 2,5 yaş civarında tamamlanır. Süt dişlerinin arasında bulunan boşluklar için endişelenmek yersizdir. Bu boşluklar normal diş gelişiminin göstergesidir. Aksine erişkin dişlenmede olduğu gibi sıkı temaslar söz konusuysa, bu bize ileri dönemde yer darlığıyla birlikte çapraşıklık olma ihtimalini düşündürür. Daimi dişler 6–7 yaşlarında sürmeye başlar ve 12 yaşına kadar devam eder.

Bu dönemde yani daimi dişlerin sürmeye başlamasıyla birlikte olası ortodontik problemlerin teşhisi ve mevcutsa durdurulması için ortodontik muayene yapılması faydalıdır. Çene bozukluklarında 7–8 yaşlarında erken müdahale gerekebilir. Sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlardaysa tedavi için genelde daimi dişlenmenin tamamlanması beklenir. Erişkin hastalardaysa dişler her zaman hareket ettirilebilir ancak artan yaşın tedavi süresini ve tedaviye olan toleransı azaltacağı unutulmamalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)