Ortoreksik misiniz?

Yazar Nimet Petek DemirDiyetisyen • 6 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Ortoreksik misiniz?

Aşırı yeme (obezite) ve Yememekten (anoreksiya) farklı bir sorun olan 'Sağlıklı Yeme Takıntısı' yani Ortoreksiya; yenilen yiyeceklerin kalitesine, şeker, yağ, tuz oranına, düşük enerjili olmasına,katkı maddesi içermemesine,organik ve vitaminler yönünden zengin taze yiyeceklerden oluşmasına dikkat edilen bir diyet tüketimidir. Tek yönlü beslenmek, sağlıklı yiyeceklere aşırı bağılılık gibi durumlara sebeb olabilir.

  • Sağlıklı yiyeceklere aşırı bağımlılık ruhsal dengeyi bozar!!

Sürekli sağlıklı yiyecekler yemek ve yediklerinin taze işlenmemiş olmasına dikkat etmek, sebzeleri meyveleri çiğ tüketmek ve bunları takıntı haline getirmek belli bir süre sonra yeme bozukluğunu ortaya çıkarabilir. Diyet yapan bireylerden farkı kalmayan bireylerde bu durum ruhsal açıdan dengeleri bozar ve bu durumun daha da artması daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

  • Tek yönlü beslenmek farklı sonuçlar doğurabilir.

Günümüzde sosyal medya hesaplarında görmeye başladığımız ne kadar fit bir görüntüye sahibiz gibi algılar bizlerde şekli ön planda tutup tek yönlü beslenmeye doğru yönlendirmektedir. Ve bizler bu algılarla tek yönlü beslenmeye devam edersek beslenmemizi takıntı haline getirebiliriz ve bunun sonucunda yeme bozukluğu durumları yaşayabiliriz. Bu nedenle takıntı yapmadan dengeli ve bilinçli beslenmeliyiz.

  • Günlük alınan kaloriyi hesaplamak

Hayatın içinde geniş bir alana sahip olan beslenme, günün her saatinde ve her anında bizimledir. Bu nedenle gün içinde ne kadar yağ, enerji, vitamin aldım diye düşünüp sürekli fikir olarak bunlarla meşgul olmak bizlerin ruhsal sağlığını etkileyebilir. Ve bu düşünceler bizleri sosyal ortamlardan yavaşça soyutlayabilir. Arkadaş çevremizden ayırabilir. Yemek yeme kişinin kendini toplumdan soyutlamasına ve cezalandırmasına bir sebeb değildir. Bu yüzden sağlıklı yemek yeme takıntısının sağlıklı olmadığını unutmamalıyız.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)