ORUÇ BİTTİ ŞİMDİ YEME ZAMANI !!!

Yazar Ayşe Sinem ÇığırDiyetisyen • 18 Ekim 2017 • Yorumlar:

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Kimi kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, kimi kişiler ise 'oruç bitti şimdi yeme zamanı' diyerek aşırı miktarda besin tüketirler.

 

Ramazan ayı bayunca dinlenmeye çekilen mide, bayram ve bayram sonrasında aşırı yemek yeme ile birlikte bazı problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir.Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Bu yüzden bayram süresince hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tüketmenizi öneririm.

 

Vücudun eski düzenine dönme sürecinin daha yumuşak ve sağlıklı bir şekilde olması için güne kahvaltı edilerek başlanılmalı az miktarda ve sık aralıklarla beslenilmelidir.

 

Bayram gezmeleri, tatil, davetler günlük düzenimizi bozacağı için ara öğünleri kaçırmaya en meyilli olduğumuz dönemdir. Kontrolü elde tutabilmek için, evden çıkmadan önce tüketeceğiniz yağsız süt ürünleri, fındık, badem gibi yağlı tohumlar veya çantanızda/arabanızda bulunduracağınız kuru meyve atıştırmaları hem pratik olacak hem de size sunulanların miktarlarını kontrol etmenizi sağlayacaktır.

 

Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Özellikle kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar dikkat etmelidir.

 

Sıcak havalara denk gelen bayram günlerinde 2,5-3 lt su tüketimine dikkat edilmelidir.

 

Bayram günleri aynı zamanda tatil günleridir. Yoğun tempodan dolayı egzersiz yapmaya fırsat bulamayanlara ,bayram tatili süresince gün içerisinde 1 saat tempolu yürüyüş yapmalarını öneririm.

 

Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar tedavilerini olumsuz etkileyecek besinlerin tüketimine dikkat etmelidirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)