Oryantasyon

Yazar Hazel Özçelik • 27 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Yaz döneminden yeni eğitim öğretim dönemine geçişi yumuşatmak ve öğrencilerin oryantasyon sürecine katkı sağlamak için aileler olarak öğrencileri nasıl destekleyebiliriz?

Empati yapın.

Çocuklar, okula başladıktan sonra kendilerini gergin veya endişeli hissedebilirler. Bu duyguların hepsi normaldir. Tüm çocuklar (ve yetişkinler) okul yılının rutinine geri dönmekte zorlanırlar. Bu deneyimde ailelerden ve öğretmenlerinden gördüklerinde destek ve samimiyet, çocuğun yalnız olmadığını ve anlaşıldığını hissetmesine yardımcı olacaktır.

Rutinleri sağlayın.

Okul yılına başlarken adaptasyonda en çok zorlanılan başlıklar rutinlerin değişmesi ile ilgilidir . Yaz dönemi boyunca geç yatan öğrencinin okula uyum sağlaması oldukça zor olur. Çocuğun mutlu ve uyumlu olmasına yardımcı olmak için, okul yılı boyunca ve sonrasında rutinlerinin olması gerekir. Böylece çocuk neler olacağını bilir ve okula ile ilgili gerçekci beklentilere sahip olur. Rutinlerle ilgili net , gerçekçi ve kararlı olma çocukların rutinlere uymasını kolaylaştırır.

Rutinleri sağlarken kolay, resimler içeren bir program oluşturmak ve programı çocukla birlikte takip etmek, öğrencinin ilgisini çekebilir ve daha sonra ne yapması gerektiğine dair rehber olabilir. 

Yatma zamanı en önemli rutinlerden biridir. Çocuklar yaz aylarında daha geç uyumaya veya daha geç uyanmaya alışmış olabilir, bu nedenle yeni okul programına alışmak zor olabilir. Rutin programınıza gece rutinlerini de ekleyerek öğrencinin değişikliğe uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz. 

Sorumluluk verin.

Çocuklara her yaş grubu dahil olmak üzere farklı sorumluluklar vermek (ev işlerinde yardımcı olma, kendi yatağını toplama gibi) okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Ev de sorumluluk alan öğrenci okulda da sorumluluk almaktan kaçınmayacaktır.  Çocuk sorumluluklarını uygularken zorlandığında durumu anladığınızı paylaşmak ve çabası için sık sık olumlu geribildirim vermek onu motive etmeye yardımcı olabilir.

Yaz tatilinden sonra zorlu olabilecek sorumluluk almayı gerektirecek bir diğer geçiş de ev çalışmaları olabilir. Rutinlerde yapılacağı gibi, çocuğa  bir program oluşturmak, odaklanmasına yardımcı olacaktır. Ev çalışmalarının aynı zamanda belirli rutinlerle yapılıyor olması gerekli cesaret ve motivasyonu da sağlayacaktır. 

Her zaman dürüst olun.

Çocuklar hepimizin tahmin edeceğinden de çok iyi gözlemcidirler. Yetişkinlerin duygularının ve düşüncelerinin farkındadırlar. Bu nedenle özellikle okula teslim süresinde net, gerçekçi, kararlı olmanız ve öğrencilerin sizin okula ve öğretmenlere güvendiğinizi hissetmeleri okula uyum sürecini kolaylaştırıp, sorumluluklarını gerçekleştirebilmeleri için büyük önem taşır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)