Östrojen Hormonunun Vücuttaki İşlevi

Östrojen hormonu terimi, esasında birden fazla sayıda, benzer kimyasal yapıda olan bir grup hormonu ifade eder. Östrojenler, esas olarak yumurtalıklarda (overler) yapılan, kadınlardaki seks karakterlerinin (ses, meme, genital bölge, koltuk altı kılları, saçlar ve diğer vücut kıllarının; yapısını, dağılım şeklini ve değişimini, kadınlarda adet görme ve adet düzenini, doğurganlığı sağlayan iç genital organlar denen yumurtalıklar ve rahmin ve dış genital organların yapısını şekillendiren, cilt, iskelet, kas ve yağ dokularının dağılım ve yapısını etkileyerek, erkeklerdekinden farklı oluşum ve gelişimini sağlayan hormonlardır.

Östrojen, vücuttaki kemiklerin devamlı yapım ve yıkım döngüsü sırasında yıkımı önleyerek osteoporozla (kemik erimesi) sonlanan kemik kayıplarını önler, vücut ısısının ayarlanmasında görevleri vardır.

Henüz kesin olarak kabul edilmemiş olsa da birçok araştırma, kadında; aterosklerozu (damar sertliği), hipertansiyonu önlediği veya geciktirdiği, hücrelerin yaşam süreçlerini uzattığını göstermiştir.

Bu nedenlerle kadınların, erkeklerden daha uzun süre yaşamasında östrojenlerin etkili olduğu iddia edilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatma Tümay Sözen İç Hastalıkları, Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)