Testosteron Hormonu ve Erkeklerdeki Etkileri

Testosteron, erkek genital organları olan testislerde (yumurtalıklar) üretilen ve salgılanan, halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen bir hormondur. Testislerde ayrıca fertilite için gerekli sperm yapılır. Testosteron salgısı ve sperm yapımı, beyindeki hipofiz adı verilen endokrin organdan salgılanan FSH ve LH denilen 2 hormon tarafından yönetilir. LH hormonu, testislerde bulunan bazı hücrelerden testosteron yapımını artırırken, fazla testosteron, LH yapımını baskılar, FSH ise testislerde sperm yapımıyla ilgili hücreleri uyarır.

Ergenlikte, LH hormonunun fazla salgılanmaya başlamasıyla testislerden testosteron ve FSH hormonu artışları ile de sperm yapımı da yoğunlaşır. Testosteron etkisi ile genital organlar erişkin boyutlarına ulaşır, sakal ve bıyık çıkar, saçların ve vücut kıllarının miktarı, erkeklere özgü dağılımı ve kalitesi (sert, kalın, ve koyu renkli), ciltteki yağ ve ter bezlerinin salgıları değişir, ses kalınlaşması olur, üretkenlik için sperm sayısı, prostat bezinin salgısı artar, penis ereksiyonu (sertleşme) sağlanır ve ve karşı cinse ilgi duyulması artar.

Kas ve kemik yapısı ve boyutlarında, kadınlardakinden farklı, erkeğe özgü değişiklikler örneğin daha uzun boy ve geniş omuzlar, daha dar bir kalça olarak gelişimi ve daha güçlü kas yapılanması testosteron etkileri iledir. Testosteron kemik iliğinde kan yapımını artırır. Onun için kan sayımları erkeklerde daha yüksektir.

Testosteron uzun vadede ise, erkeklerde damar sertleşmesi denilen, aterosklerozu artırarak, kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığı kolaylaştırır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Fatma Tümay Sözen İç Hastalıkları, Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)