Otoplasti (Kepçe Kulak Estetiği Ameliyatı) Nedir?

Otooplasti; yani kepçe kulak estetiği ameliyatı, kulak şeklinin bozukluğunun düzeltilerek, kişinin yüz yapısına uygun şekilde düzeltilmesi operasyonudur.

Ameliyat İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Fizyolojik olarak kulak gelişimi 6 yaşında, erişkin hayattaki kulak boyutunun yaklaşık %90’ına ulaşmaktadır. Bu sebeple ameliyat için çocuklarda; 6 yaşın beklenmesini önermekteyiz. Bu yaşın bir diğer önemi de, okul öncesi yaş olmasıdır. Okula başladıktan sonra, arkadaş çevresinde alay konusu olma durumuna karşın; ameliyat için uygun zamanı bazen de “okuldan önceki yaz tatili” olarak ifade ederiz. Erişkinlerde ise sağlık durumu ile ilgili bir engel olmadıkça ameliyat için üst yaş sınırı yoktur.

Hastalar Otoplasti Ameliyatı İçin Ne Gibi Şikayetler İle Başvuruyorlar?

Çocuk hastalarımızda aile, çocuğunun sosyal hayat içinde, okul hayatı içinde alay konusu olmaması, psikolojik olarak etkilenmemesi amaçlı ameliyat talebinde bulunuyor. Erişkinlerde kendini güzel hissetmeme, ayna karşısına-fotoğraflara çıkmak istememe, kadınlarda saç toplayamama gibi şikayetler de başvuru sebebi olabiliyor.

Ameliyat Süreci Nasıl İşliyor?

Kepçe kulak şikayeti ile gelen hastamızı muayene ile değerlendirdikten sonra, fotoğraf çekimlerini yapıyoruz. Fotoğraflar üzerinde kafa-kulak ayrılma açılarını hesaplıyoruz. Öngörü olarak ameliyat ile sağlayabileceğimiz değişikliği paylaşıyoruz. Ameliyata karar verdikten sonra süreci işletiyoruz.

Rinoplasti İle Birlikte Başka Bir İşlem ve ya Ameliyat Uygulamak Mümkün müdür?

Elbette ki. Eş zamanlı olarak en sık yaptığımız ameliyat burun estetiğidir. Bununla beraber çene estetiği, yüze dolgu ve ya yağ enjeksiyonu, var olan solunum problemleri için burun kemik eğriliklerinin düzeltilmesi (septum deviasyonu nedeni ile septoplasti), kronik sinüzit ameliyatları gibi ameliyatlar eş zamanlı olarak yapılabilmektedir.

 

Ameliyat Ne Kadar Sürüyor? Ameliyat Sonrası Bakım ve Pansuman Nasıl Oluyor?

Ameliyat yaklaşık olarak 1,5-2  saat kadar sürmektedir. Ameliyattan çıkarken başı saran, her iki kulağı da koruyan bandajlar kullanıyorum. Bu bandaj 2 gün sonra alınıyor. 1 hafta kadar tenisçi bandı ile takip ediyoruz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Mehmet Fatih Sönmez

Kulak Burun Boğaz Op. Dr.

Randevu al