Over Kanseri

KADINLARDA OVER(YUMURTALIK ) KANSERİ ; RİSKLER VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER:

Yumurtalık kanserleri kadınlarda ikinci en sık görülen kötü huylu kadın hastalıkları kanseri ve en sık ölüme sebep olan jinekolojik kanserlerdendir.En sık 50-65 yaş arasında karşımıza çıkmaktadır.Bu kanserlerin karşımıza çıkması barsak tıkanması veya akciğer çevresi dokusunda sıvı birikimi gibi akut bir şekilde daha önce bir bulgu vermeden çıkabildiği gibi yıllar içerisinde özellikli olmayan veya önemsemediğimiz karın ağrısı,kasık ağrısı,sık idrara çıkma,iştahsızlık veya mide barsak sorunları gibi birtakım şikayetler sonrası da belirti verebilmektedir.

Yumuratlık kanser tanısının konulması mutlaka cerrahi müdahale gerektirmektedir.Bunun sebebi erken dönemde tanı ile kitlenin tamamen çıkarılma şansı olmaktadır.Erken tanı amacıyla yumurtalık dokusuna biyopsi işlemi içerisindeki kötü huylu dokunun karın içerisine yayılma riskinden dolayı önerilmemektedir.Kanser ameliyatleri kapsamlı,uzun süreli ve kişinin genel sağlık durumuyla da ilgili olduğundan akciğer,karaciğere yayılım,alırı derecede asit veya kişinin performans durumunun kötü olduğu hallerde tanı ve tedavi amaçlı cerrahi yapılmamaktadır.Bu gibi durumlarda kemoterapi işlemi uygun görülmektedir.

Kadınların her yıl mutlaka yaptırması gereken jinekolojik muayenelerinde kötü huylu tümörleri düşünüren herhangi bir görüntü mutlaka cerrahi müdahale ile tanı veya tedavi gerektirmelidir.Kanda artmış olan tümör belirteçleri ile birlikte ilişkili şikayetlerin bulunması mutlaka aklımıza bu tür değişimleri getirmeli ve bir an önce tanı ve tedavi sürecine girilmelidir.

Hangi Şikayelerle Karşımıza Çıkabilmektedir?

.Mide şişkinliği

.Mide ağrısı ve gaz problemleri

.İştahsızlık,yeme bozuklukları ve kilo kaybı

.Sık idrara gitme isteği

Yumurtalık kanserinin ilerlemeye başladığı dönemde herhangi bir şikayet yaratmayabilir.Zamanla büyüdükçe şikayetlerde artış veya yeni sıkıntılar oluşturabilmektedir.Bu da bize en ufak bir şüpheli durumda mutlaka kontrol olmamız gerekliliğini göstermektedir.

Tanı İçin Herhangi Bir Test Var mıdır?

Eğer ki bu durumu düşündürecek herhangi bir durum varsa aşağıdaki testlerden biri veya daha fazlası istenmelidir.

.Ultrasonografi veya diğer görüntüleme yöntemleri;kitlenin iç yapısını ve anormal büyüme durumlarını gösterebilmektedir

.Kan tahlili;CA125,OVA1 ve ROMA gibi kanser tanısı koymada yardımcı olabilecek belirteçler bulunmaktadır.Kanser tanısında cerrahinin gerekli olup olamayacağı hakkında da bilgi vermektedirler.

.Cerrahi;yumurtalık kanserinin gerçek tanısı cerrahi olarak yumurtalıklarınalındıktan sonra patolojik incelenmesi sonrası konur.Cerrahi işlem devam ederken patolojiden çıkan sonuca göre oparasyonun şekli belirlenir.Eğer sonuç kanser çıkarsa daha geniş kapsamlı bir işlem olan radikal histerektomi denilen işlem uygulanmaktadır.

Kanser Evrelemesi Ne Demektir?

Kanser evrelemesi kanserin ne kadar yayıldığını gösteren bir sistemdir.Genellikle yumurtalık kanserlerinde cerrahi işlem sonrası patolojik değerlendirmelerle beraber yapılmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Çoğu yumurtalık kanserlerinde ilk basamak tedavi kanserli dokunun tamamen ortadan cerrahi olarak kaldırılmasıdır.Cerrahiden sonra planlanacak olan tedavi hastalığın yayılım derecesi,yaş ve diğer tıbbi problemlere göre yapılmaktadır.Bazı durumlarda ameliyat sonrası tedavi gerekmezken bazı durumlarda kemoterapi uygulanmaktadır.Kemoterapi denilen yöntem damar yoluyla uygulanan bir tedavi yöntemi olup kanserli hücreleri yok etmeyi amaçlamaktadır.

Eğer daha sonraki yıllarda gebelik planım mevcut ise?

Bu durumda mutlaka tedavi edecek olan doktor bilgilendirilmelidir.Yumurtalık kanser tedavileri sonrası genellikle gebelik ihtimali olmamakla birlikte özel bazı durumlarda bu göz önüne alınarak gebe kalma şansı verilebilmektedir.

Tedavi sonrası neler olmaktadır?

Kanserin tekrar oluşabilme riski nedeniyle sık aralıklarla takip önerilmektedir.Kn testleri, jinekolojik muayene ve görüntüleme yöntemleri bu amaçla kullanılmaktadır.Ayrıca bahsedilen şikayetlerle ilgili sürekli uyanık olunmalı ve herhangi bir şüphede başvurulmalıdır.

Kanser tekrar ettiğinde ne yapılmalıdır?

Bu durumda cerrahi veya kemoterpi planlanmaktadır.Hedefe yönelik tedavi denilen kanser hücrelerinin büyümesini önleyici tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.

Yumurtalık kanserleri önlenebilir mi?

Ailede yumurtalık, meme, kolon veya tahim kanser öyküsü mevcut ise mutlaka doktonunuza bilgi verilmelidir.Böylece erken tanı yöntemleri zamanında uygulanıp tedavi süreci de erken dönemde başlanabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Cantuğ Çalışkan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)