Over Kistleri Ayrıntılı Utrason

Over kistleri her yaştan bayanların sorunu olabilir.Genelde 20-44 yaş aralarında görünen kistler iyi huyludur.İçerisi bazen sıvı bazen ise sıvı katı olan bu kistlerin boyutu 2 ila 20 cm arasında değişmektedir.Bu kistlerin genellikle asıl sebebi hormonal düzensizliktir.

Over kistlerinin belirtileri boyutuna ve içerigine göre değişmekle birlikte genellikle kendisini adet düzensizligi olarak gösteririr.Bazı hastalarda kıllanmada artış sivilcelenmeler,kilo artışı,karında şişlik,olarak kendini gösterebilmektedir.Yaş grubuna göre bu kistlerin sebepleri değişkendir.Yani kişiye özel tedavi yapılan detaylı jinekolojik muayene sonucunda karar verilir.Over kistlerinin tedavileri genelde cinsine göre değişir

İYİ HUTLU KİSTLERİN :boyutları çok büyük degilse (10 cm den büyük) tedavi genelde takip ve birtakım ilaçlarla olmaktadır.

KÖTÜ HUYLU : olma ihtimali olan kistler ultrason eşliginde tespit edildikten sonra yapılan kan testleri ile anlaşılabilmektedir.Genelde bu kistlerin tedavisi cerrahidir.En çok sorulardan biri ''Yumurtalık kisti kanser yapar mı?''Basit yumurtalık kistlerinin kansere dönüştügünü söyleyemeyiz.Ancak bazı iyi huylu olarak bilinen kistler nadirde olsa yumurtalık kanserine dönüşebiliyor.Bu sebepten dolayıdır ki yumurtalık kistleri tespit edildigi taktirde tedavi edilmesi ve atlanmaması gerekmektedir.

Fonksiyonel over kistleri yada halk arasında bilinen basit over kistleri düzenli adet gören kadınların hastalığıdır ve genelde adet dönemiyle birlikte kaybolur.

Düzenli adet gören kadınlarda adetin belli dönemlerinde oluşabilen kistler nekadar normalse,menepoz sonrası görülen kistler okadar problemli olabilir.Artık menepoza girmiş bir kadında yumurtalık kisti hala görülüyosa detaylı incelemeyi hak eder.Yumurtalık kanseri ne yazık ki,en geç bulgu veren kanser türüdür.Bu nedenlede çok geç bulgu veren kanser türüdür.Bu nedenlede çok geç taşhis edilir.Ama teşhisi imkansız degildir.Yıllık rutin yapılması gereken jinekolojik muayeneler esnasında genellikle hekim tarafından tespit edilebilmektedir.

Ne yazık ki rahim ağzı kanseri tarama testi olarak bilinen pap smear testi gibi değerli bir test henüz yumurtalık kanseri için tespit edilememiştir.

Akrabalarında yumurtalık (over) kanseri öyküsü var ise bu kişilerin yumurtalık kanseri açısından daha dikkatli olması periyodik muayenelere gitmesi gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehtap Şentürk Çiçek Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)