Oyun Terapisi

Yazar İpek Akalp İnalPsikolog • 17 Ocak 2021 • Yorumlar:

Çocuklar, duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını ifade etmekte yetişkinler kadar iyi değildir. Yetişkinler kendilerini kelimelerle nasıl ifade ediyorlarsa, çocuklarında kelimeleri oyuncaklardır. Kurduğu veya oluşturduğu oyun ise çocuğun bizlere ne anlatmak istediğini gösterir. Çocuklar için oyun, kendilerini ifade etmeye, keşfetmeye, istediklerini ifade etmeye, yaşadıklarını aktarmaya ya da kendilerini tatmin etme alanıdır. Oyun terapisi, çocuğun ruhsal yapısını yakından görmek, varsa patolojilerini saptamak ve iyileştirmek için en etkili yöntemlerden biridir. Çocuğun dışarıdaki gerçekliği, içinde nasıl algıladığı önemlidir. Bu sebeple oyuncaklar, bizlere çocuğun iç dünyasını aktarabilmesine aracılık yapar.

Oyunun, sekiz terapötik gücü vardır. Bunlar; iletişim, duygusal düzenleme, ilişki geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık ve son olarak kendini kendini gerçekleştirmedir. Bütün bunları başarıyla uygulayabilmek için öncelikle çocuğun iç dünyasını bizlere rahatlıkla açabilmesini sağlamak çok önemlidir. Kendisinin güvenli bir yerde olduğunu hissederse ve inanırsa kendi iç dünyasını rahatlıkla bizlere aktaracaktır. Çocuklar oyun yoluyla, baş edemediği duyguları ve yaşadığı zorlukları yeniden canlandırma yaparak deneyimler ve üstesinden gelmeye çalışır. Ayrıca, oyun terapisinin çocuklara deneyip ve duygularını yeniden canlandırma fırsatı sunduğu için iyileştirici özelliği vardır. Çocuklar, terapi sürecinde engellenmişlikten kurtulur ve gelişim sürecine kaldığı yerden devam edebilirler. Oyun terapisinde süreç sonuçtan önemlidir.

Oyun terapisi, temelinin psikolojik olduğu duygusal sorunların çözümünde etkili olabilmektedir. Bunlara örnek olarak ise; kardeş kıskançlığı, tırnak yeme, parmak emme, yeme bozuklukları, ders çalışmaya karşı isteksizlik, çekingenlik, okul ile alakalı uyum sorunları, korkular ve kaygılar, istismar ve travmalar, konuşma bozuklukları, ailevi problemler veya değişimler, boşanma sonrası adaptasyon sorunlarını vs. verebiliriz.

Oyun terapisi çocukların; yaşadıkları dünyayı öğrenmelerine, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine, etkili sosyal becerilerini geliştirmelerine ve ilişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur. Kendilerine güvenleri artar, sorumluluk alma ve bunları yerine getirme becerileri gelişir. Sıkıntılarıyla daha kolay baş etmeleri, çözüm üretmeleri ve mücadele etme dirençlerinin gelişmesine katkıda bulunur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)