Oyun Terapisi

Yazar Zeynep ÖzgörüşPsikolog • 26 Nisan 2022 • Yorumlar:

Çocukların oyun oynama becerilerini geliştirmeleri ve daha güvenli bir ortamın inşa edilmesi için oyun terapistine ihtiyaç vardır. Çocukların oyun terapist desteği alması, duygu ve düşüncelerini daha iyi şekilde ifade edebilmelerine yardımcı olacaktır. Normal şartlarda çocukların kendilerini ifade etmek ve becerilerin farkına varmak zor bir durumdur. Bu durum nasıl yetişkinlerde aynıysa, çocuklar içinde geçerlidir.

Çocukların oynamış olduğu oyun; istediklerini ifade etme, yaşantılarını aktarma, kendilerini tatmin etme açısından son derece önemlidir. Oyuncaklar çocukların anlatmak istediklerini daha iyi şekilde ifade edebilmeleri adına bir aracı rolü üstlenir. Oyuncaklar ile tanışan çocuklar daha az riskin bulunduğu ortamda öğrenme kabiliyetine sahip olur.

Oyun Terapisti Ne İşe Yarar?

Oyun terapisti, çocuklardaki ruhsal bozukluk ve davranış sorunlarını tespit eder. Çocukların duygu ve davranış sorunlarını çözmeye yardımcı olur. Çocukların kendilerini etkileyen durumu neyse, farkındalıklarına kavuşabilmelerine destek sağlar. Çocukların iç dünyasında yaşamış oldukları kıskançlık, öfke, hayal kırıklığı gibi duyguların daha iyi şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Oyun terapisti ile çocuklardaki eksiklikler tespit edilerek giderilmeye çalışılır. Oyun terapistine gidilerek yardım alınmasının avantajları şöyledir;

  • Oyun terapisti ile çocuklar korkularını yener

  • Duyguların daha rahat şekilde ifade edilmesine yardımcı olur 

  • Yaşamış oldukları sorunlarla daha iyi şekilde mücadele edebilme şansına sahip olunur 

  • Oyun terapistinin destekleriyle çocuklar yetişkinlerle daha iyi bir iletişim kurma becerisine sahip olur. 

Oyun terapistinin kişilere faydaları oldukça çoktur. Çocukların duygularının daha fazla geliştirilmesi açısından büyük önem arz eder. Çocukların ihtiyaçlarından arzularına kadar pek çok şeyin çözümlenmesine yardımcı olunur. 

Oyun Terapistine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Oyun terapisti ile ilgili olarak sorgulanan sorulardan biri ise ne zaman başvurulmasıdır. Oyun terapistine 2-12 yaşındaki çocuklar başvurarak sorunsuz bir şekilde destek alabilir. Bu yaş grubundaki çocuklar psikolojik ve davranışsal eğitimler alır. Bu sayede çocukların iç dünyasında belirmiş olan kaygı, takıntı, taciz, travma, boşanma, kardeş kıskançlığı, kaka kaçırma gibi tüm olumsuz davranışların ortadan kaldırılması sağlanmaya başlanır. 

Özgüven ve beceri gibi akla gelebilecek her bir sorunların giderilmesine yardımcı olur. Oyun terapilerin son derece iyileştirici etkili bir çözümleri olduğundan dolayı oyun terapistinden hizmet alınmalıdır. 

Oyun Terapisti Çocuklarda Neler Kazandırıyor?

Oyun terapistinin çocuklara kazandırmış olduğu avantajları fazladır. İçine kapanık ve özgüven gibi sorunlar yaşayan çocukların bile kendilerini daha iyi şekilde geliştirmelerini sağlar. Oyun terapistinin çocuğa kazandıracağı olumlu alışkanlık ve değişimler;

  • Duyguların daha iyi şekilde tanınmasını sağlar 

  • Problem çözme becerilerin gelişmesine katkı sağlar

  • Problemli olan davranışların azalmasına yardımcı olur 

  • Öz kontrollerin gelişmesi açısından önemlidir 

  • Davranış sorumluluğunu almaları konusunda etkin bir özellik kazandırır 

  • İhtiyaç kazanımı ve aynı zamanda da duygularında daha iyi yollar eşliğinde aktarılmasını sağlar 

Oyun terapisti hizmetleri, oyun alanlarında çocuğun oyununu oynadığı sırada yapılan işlemler arasındadır. Yaklaşık 20-30 dakika gibi bir süre içerisinde terapi seansı gerçekleşir. Oyun anında çocuğun davranışları incelenerek eksik yanları tespit edilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)