Özgüven Nedir?

Yazar Zekiye ÇevikPsikolog • 22 Ocak 2020 • Yorumlar:

Günümüzde oldukça fazla araştırılan konulardan biri özgüvendir. ‘‘ Benlik Saygısı’’ çocukluk döneminde size verilen eğitim, yetiştirme biçimi ve büyüdüğümüz ortam özgüven duygusunun oluşumunu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Yaşamımızın bir parçası olan özgüven duygusu çevremizle olan ilişkilerimizi arttırmakta ve bir bütün olarak yaşamamıza yardımcı olmaktadır. Yaşamamızın her alanında özgüvenli davranmak bizi başarıya ulaştırır. Bireyin kendine yönelik olumlu düşünceleri olması, kendini sevmesi, değerli hissetmesi ve kendini tanıması onu başarıya iter. Özgüven eksikliği ise kendimizi başarısız ve değersiz hissetmemizi sağlar. Kişinin kendine güvenme duygusu olarak da bilinen özgüvenin birçok tanımı vardır.

Özgüven, psikolojik yaşamın temel öğelerinden biri, duygusal bir gerekliliktir.

Kendini belli bir ölçüde değerli bulmayan insanın temel gereksinimlerinin çoğu karşılanmadığından sıkıntı içinde yaşar. İnsanları diğer canlılardan ayırt eden temel özelliklerden biri, kendini farkında olmasıdır. Bir kimlik oluşturur ve sonra bu kimliğe sevip  sevmediğimize karar verme gücüne sahipsiniz. Özgüven, kendimizle memnun olmaktır. Hem kendimizle hem çevremizle uyumlu ve mutlu olabilmektedir. Özgüvenimiz olmadığında  yaptığımız işlerden emin olamayız. Birçok durumda özellikle karar vermede ve yeni insanlarla tanıştığımızda ya da çalıştığımızda rahatsız ve huzursuz oluruz. Olması gereken  özgüvene sahip olursak kabul edilebilir sonuç ortaya koyarız ve kendimizden emin oluruz. 

Özgüven, kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu kendimize iyi  hissetmemiz demektir. Araştırmacılar, birbirlerini tamamlayan iki çeşit özgüvenden  bahsetmektedir. Bunlardan birincisi iç diğer ise dış özgüvendir. İç özgüven, kendimizden  memnun ve kendimizle barışık olduğumuza dair inancımız ve bu konuda hissettiklerimizdir. 

Dış güven ise dışarıya kendimizden emin olduğumuz şeklinde verdiğimiz görüntü ve  davranışlar. İç güveni oluşturan unsurlar kendini sevme, kendine saygı, pozitif düşünme ve  kendine belirgin hedefler koyarlar. Dış güven oluşturan unsurlar ise iletişim, kendini ifade  edebilme ve duygularını kontrol edebilmedir. 

Benlik saygınsın seviyesi, kişinin okul becerisini, stres ile başa çıkma etkinliği,  arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesini etkilemektedir. Özgüven, öğrencilerin akademik performansını ve sosyal hayatını etkileyen önemli psikolojik yapılardandır. İnsanların  yaşamlarında farklı geçiş dönemleri vardır. Bu dönemler onların yeni sürece uyum sağlamaları ve karşılaştıkları sorunlarla başa çıkmalarının beklendiği durumlardır. 

Üniversiteye başlama süreci, yeni bir yaşam süreci için oldukça önemlidir. Üniversite öğrenimi için ailelerden farklı bir yere gelen öğrencilerde yeni bir eğitim kademesi, yeni bir  kente ve yabancı bir çevreye uyum sağlama gibi değişik sorunlar yaşanabilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)