Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İstiyorsanız Bu Önerilere Mutlaka Göz Atın

Yazar Kevser OrakPsikolojik Danışman Ve Rehber • 15 Kasım 2021 • Yorumlar:

Özgüven bir anda oluşan bir kavram değildir, zaman içerisinde yaşanan olaylar çocukta özgüveninin oluşumunu ve gelişimini sağlar. Aşağıda kısaca değineceğim maddeler çocuğunuzun özgüven gelişiminde size yol gösterici olacaktır.

  1. ŞARTSIZ SEVGİ GÖSTERİN

Çocuğunuz ne yaparsa yapsın onu sevmekten asla vazgeçmeyeceğinizi bilmelidir. Olumsuz davranışları hakkında konuşurken ona karşı sevginizin azaldığına yönelik mesajlar vermekten kaçınmalısınız. Mesajlarınız “Seni seviyorum; odanın kirli olmasına rağmen, notlarının çok iyi olmamasına rağmen, yaptıklarından hoşlanmama rağmen hâlâ seni seviyorum” olmalıdır.

 

  1. DİNLEMEYİ ÖĞRENİN

Çocuklarınız size bir şeyler anlatmaya çalıştığında çok önemsiz olduğunu düşünseniz bile onu dinlemeye özen göstermelisiniz. Çocukların duyguları, gözlemleri ve algıladıkları dinlenmeye değerdir ve böyle yapmak çocukların kendine güvenlerini artırır. Bir şeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız, uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı söyleyin, söylediğiniz zamanda onu mutlaka dinleyin.Dinlemek anlamanın en önemli aşamasıdır.

 

  1. ÇOCUĞUN DUYGULARINI CİDDİYE ALIN

Çocuğun yaşadıkları ve düşünceleri gerçek dışı olabilir, ancak ona hissettikleri gerçektir. Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını reddetmek yerine onu ciddiye alın ve onları yenmesine, kendi çözümünü bulmasına izin verin.

 

  1. ÇOCUĞUN ÖZEL EŞYALARINA SAYGI GÖSTERİN

Anne babalar, sıklıkla çocuklarına verdikleri oyuncakların ve kitapların kontrolünü ellerinde tutarlar. Örneğin; bir eşyasının atılmasına, çocuktan çok ebeveynler karar verir. Çocuğunuzun o oyuncakla oynama çağının geçtiğini düşündüğünüz halde, çocuğun hâlâ ona ihtiyacı olabilir. Bu nedenle eşyalarını atmadan önce ona sormalısınız.

 

  1. ÇELİŞKİLİ MESAJLAR VERMEKTEN KAÇININ

Ebeveynler sözleriyle başka, davranışlarıyla başka bir şeyi ifade ettiklerinde çelişkili mesajlar ortaya çıkar. Örneğin; çocuğa, çok sinirli olarak yüzüne bakmadan “Seni seviyorum” demeniz ya da yalan söylememesini isteyip doğruyu söylediğinde kızmanız onu çelişkiye düşürebilir. Öz güvenli çocuk yetiştirmek için öncelikle çocuğa karşı dürüst olmak gerekir. Kızarken, ona kızgın olmadığınızı söylememelisiniz. Çocuğa model olmalı, ona söylediğinizi siz de yapmalısınız. Verdiğiniz sözleri tutmalısınız. İstekleriniz ve kurallarınız açık olmalı, sözlerinizle vücut dilinizin birbirine uymasına dikkat etmelisiniz.

 

  1. SORUMLULUK VERİN

Çocuklara kendi başlarına bir şeyler yapmaları ve keşfetmeleri için imkân vermek gerekir. Bu durumda yanlış yaptıkları zaman bunları fark etmeleri ve sorumluluk almaları önemlidir. Gereken yerlerde yönlendirme yapmakta fayda vardır. Özellikle çocuk için zor olan görevlerde, anne babanın yardımı ve yönlendirmesi çocuğa iyi gelecektir. Bağımsız ve sorumluluk sahibi olması, gelişerek oluşan bir durum olduğu için yönlendirme yapmak gerekir. Bunu yapmak için çocuk ilk olarak yönlendirilir, bazı şeylerin nasıl ele alınacağı öğretilir, başaramadıkları yerde bunun açıklaması yapılır ve yavaş yavaş yardım azaltılır.

 

  1. ÇOCUĞUNUZUN TEK OLDUĞU ÜZERİNE ODAKLANIN

Her çocuk tek ve özeldir. Her çocuğun ayrı bir zekâsı, ilgisi, yeteneği vardır. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamak yerine kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlere katılma imkânı sağlayarak onları araştırmaları ve yeni şeyler keşfetmeleri için destekleyin. Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine öz güven duymalarını sağlamış olursunuz.

 

  1. ULAŞAMAYACAĞI HEDEFLER KOYMAYIN

Her çocuğun farklı yapabilme kapasitesi ve seviyesi vardır. Çocuğunuzun bir şeyi yapamayacağını bildiğiniz halde bunu ondan bekleyip sonunda hayal kırıklığı yaratmayın. Ulaşabilecekleri hedefler amaçlayıp başarılı olmalarını sağlayın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kevser Orak Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)