Pandemi Döneminde Sağlıklı Aile İlişkilerini Nasıl Devam Ettirebiliriz?

Yazar Elif ManuoğluPsikolog • 11 Aralık 2020 • Yorumlar:

Covid-19 Pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkilerini yoğun bir şekilde göstermeye devam ediyor. Belirli aralıklarla uygulanan sokağa çıkma yasakları ve evden çalışma uygulamaları, evde geçirilen süreyi artırıyor. Özellikle evden çalışmanın mecburi olması, ev ve iş hayatı arasındaki sınırları da belirginsizleştiriyor. Ayrıca, vaka sayılarının ve evde kalma sürelerinin artmasıyla birlikte, dışarıda yapılacak aktivitelerin miktarı da önemli ölçüde azalmış durumda. Bu gibi zorunlu durumlar, bireylerin stres seviyesini artırabilir, bireyler kendilerini sıkışmış ve özgürlükleri ellerinden alınmış hissedebilir. Sonuç olarak, aile bireyleriyle ilişkilerinin kalitesi düşebilir ya da bu ilişkilerde, artan stres seviyesine bağlı olarak problemler ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar karşısında, çiftler ilişkilerinin kalitesini artırmak adına, evde yapılabilecek aktiviteleri zenginleştirebilirler. Örneğin, sinemaya gitmeyi seven bir çift, evde sinema gecesi düzenleyebilir. Dışarıda yemek yemeyi seven bir çift, evde yeni yemekler yapmayı deneyebilir. Bu örnekler çiftlerin alışkanlıklarına, özelliklerine ve isteklerine göre uzatılabilir. Önemli olan, çiftlerin kendilerine uygun aktiviteyi birlikte keşfetmeleri ve uygulamalarıdır.

Çiftler, birlikte geçirecekleri zamanı düzenlemekle birlikte, kendilerine ayıracakları bireysel zamanı da düzenlemelidirler. Psikoloji araştırmaları, bireylerin kendi tercihlerine göre seçtikleri aktiviteleri yapmalarının, iyi oluş hallerine olumlu yönde katkıları olduğunu göstermektedir. Eski hobileri devam ettirmek ya da yeni hobiler edinmek, evde geçirilen süreyi bireysel olarak da kaliteli geçirmeyi sağlayabilir. Bunlara ek olarak, teknolojik imkanları kullanarak görüntülü görüşmeler yapmak, uzaktaki aile üyeleriyle/arkadaşlarla ilişkileri devam ettirmek de bireysel enerji kaynağı olarak görülebilir. Psikolojik olarak sağlıklı bir birey, eşi/partneri ile de sağlıklı bir ilişki kurabilir.

Son olarak, çocuklu çiftlerin de evde geçirecekleri zamanı kaliteli kılmak adına tüm aile üyelerinin birlikte yapabileceği, çocukların katılımına uygun etkinlikler bulması, bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmek adına önemlidir. Tüm aile üyeleri ile birlikte yapılan aktiviteler, aileye “biz enerjisi” sağlayacaktır. Birlikte geçirilen kaliteli zaman, sağlıklı aile ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar