Pandemi ve Evlilik

Yazar Seher ÖzpolatPsikolog • 21 Haziran 2021 • Yorumlar:

Bir toplumun en küçük parçasını oluşturan kurum aile olarak tanımlanmaktadır. İki kişinin ortak aşk, sevgi, saygı, sadakat, güven bağını hukuki bir birliktelik ile sonuçlandırması evlilik olarak tanımlanabilir.

Dünya Sağlık Örgütünün 2020 yılında pandemi olarak ilan ettiği Covid-19 pandemisi fiziksel sağlık, ekonomi, sosyal ve psikolojik olarak birçok yönden insanlığı etkilemiştir. Pandemiden korunmanın en güvenli yolu olan sosyal izalasyon sürecinde iş hayatımız, sosyal hayatımız sekteye uğramıştır. Evlilik kararı alan çiftlerin bu kararı kutlarken düzenledikleri söz, nişan, düğün ve nikah gibi organizasyonlar da pandemi sürecinden olumsuz etkilenmiş.

İnsanların sosyal destek ağları kurmalarının psikolojik sağlamlık üzerinde oldukça büyük etkileri vardır. Yani sosyal bir varlık olan insanın stresli, üzgün, mutlu olduğu anlarda paylaşımda bulundukları insanların varlığı psikolojik olarak kişileri sağlamlaştırır. Pandemi ile birlikte çiftlerin en özel günlerini aile, arkadaşlar ve sevdikleri ile paylaşamaması moral ve motivasyonlarını düşürmektedir.

Peki,

Evlilik sürecindesiniz ve pandeminin etkileri ile birlikte düğün/ nikah organizasyonunuzu planlamakta zorluk yaşıyorsunız,

Kısıtlamalar ve belirsizlikler sizi strese sokuyor ve motivasyonunuzu düşürüyor.

Tüm bunlarla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Kendinizin ve eşinizin hissettiği duygulara karşı anlayışlı olun.

Öncelikle evlilik sürecini organize etmenin ve sizin için ne kadar kıymetli olduğunu düşünecek olursak, tüm bunların pandemi süreci ile birlikte çakışması ve hissettiğiniz endişe oldukça anlaşılır. 

  • Planlama yaparken asıl amacınızdan sapmayın.

 

Her evlilik, her ilişki kendine hastır. Nikah/ Düğün organizasyonunuzu planlarken sizin için önemli olan hususları, ortak zevkleri belirleyin. Bu yöntem organizasyonunuzu düzenlerken birçok konsept arasında eleme yapmanıza ve size en uygun olan konseptleri belirlemenizde yardımcı olur.

 

  • Not alarak ilerleyin.

 

Nikah/ Düğün organize ederken aynı anda birçok farklı iş ile ilgileniyor olacaksanız. Böyle bir durumda dikkatinizin dağılması olasıdır. Yapılacaklar ile ilgili not tutmak kurtarıcı olabilir.

 

  • Teknolojiden faydalanın.

Hiçbir görüntülü görüşme sıcak bir sarılmanın, yan yana olmanın yerini alamasa da sizlerin yanında olmak isteyen sevdiklerinizle bu özel gününüzü paylaşabilirsiniz. Bir telefon kadar yakında olmak pandemi sürecinin bize öğrettiği güzel şeylerden biri.

 

  • Spontene olmaya esneklik gösterin.

. Kapanmalar, kısıtlamalar, şehirlerarası yolculuk yasakları derken birçok planımız iptal oldu. Her şeyi kontrol edemeyeceğimizi öğrendik.  Kendinizi bazen sürecin getirilerine bırakmak, elinizde olan imkanları sonuna kadar değerlendirmek gerekli. Olmayan kısımlar eğer sizin kontrolünüz altında değilse mücadele etmek enerjinizi, isteğinizi ve motivasyonunuzu düşürecektir. İmkanlar dahilinde elinizdekinin kıymetini bilin ve keyfini çıkartın. 

 

  • Bireysel veya çift olarak psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Pandemi ve evlilik süreci zorlayıcı olabilir ve işler karmakarışık bir hal alabilir. Bu süreçte bir uzmandan psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

 

Sevgiyle, saygıyla, aşkla kurulan evliliklere… 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar