Pandemiden Korunurken Ruh Sağlığınızı Göz Ardı Etmeyin

Yazar Sevgin Ekşioğlu KaracaoğluPsikiyatrist • 22 Aralık 2020 • Yorumlar:

Yaşamınızın daha önceki bir döneminde herhangi bir kaygı bozukluğu, depresyon, takıntı hastalığı veya panik bozukluk gibi ruhsal zorlanmalar yaşadıysanız, tamamen iyileşmiş bile olsanız, bu süreçte ruhsal zorlanma yaşamanız kaçınılmaz gibi görünüyor. Özellikle son haftalarda bir yandan salgınla ilgili ilerleyiş haberleri, diğer yandan sürekli kapalı mekanda kalma ve sosyal izolasyon hali silik veya gizli kalan kaygıyla ilgili her türlü şikayet açık hale getiriyor.

Belli ölçüde normal gibi görünen bu ruh hali değişiklikleri arasında, dikkatli olunması gereken, yardım alınması noktasında, uyarıcı olan şu belirtileri fark ediyorsanız, zaman kaybetmeden psikiyatrik yardım almalısınız.

- Virüsle ilgili kontrol edilemeyen veya durdurulamayan sürekli saplantılı şekilde, müdahaleci, tekrarlayıcı düşünceler, örneğin - daha korkunç koşullarda karantinaya alma, başkalarına yayma, kendinden veya sevilenlerden korkma ve ölüm endişesi.

 

-Tıbbi yardım arayışına neden olacak düzeyde, örneğin, sık sık acil servise başvuru ve sakinleştirici uygulaması gerektirecek seviyede, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme veya titreme gibi şiddetli anksiyete belirtileri.

 

- Günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmeyi engelleyecek düzeyde, baş ağrısı, sırt ağrısı, göğüs ağrısı veya gerçek bir tıbbi nedeni olmayan diğer belirsiz psiko-somatik belirtiler.

 

Söz ettiğimiz bu belirtiler hem bireyin kendisini ilgilendiren şekilde; sürekli kontrol, temizlik, istifleme (ev için eşyalar, yüz maskesi, ilaç, el dezenfektanları), artan el yıkama / banyo veya saplantılı okuma ve TV, haber, sosyal medyaya göz atmayı içeren tekrarlayan davranışlara yol açabilir.

 

Diğer yandan rahatlatma amaçlı yoğun alkol, tütün, sigara vs kullanımına yönelimi arttırması söz konusu olabilir.

 

Bir diğer yönden ise topumun genelini ilgilendiren boyutuyla, birlikte aynı evde yaşanılan başta çocuk ve ergenlik dönemindeki gençler gibi, sizdeki bu durumu gözlemleyebilen ve yaşamın ileriki dönemlerinde bu izlenimlerinden etkilenebilecek aile bireylerinin olması yardım almanızı gerekli kılan önemli bir faktördür.

 

Eğer kendinizde ya da birlikte yaşadığınız bir yakınızda bu veya benzeri durumları gözlemliyorsanız, lütfen bir psikiyatri uzmanından yardım alın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)