Baskı Karşısında Ruhsal Dengeyi Koruyabilmek

Yazar Sevgin Ekşioğlu KaracaoğluPsikiyatrist • 22 Aralık 2020 • Yorumlar:

Umudun korunması; kaygı, korku veya baskıya maruz kalmanın yarattığı çaresizlik gibi zorlayıcı bir çok duygunun çözümlenmesinde önemli bir noktadır.

Gerçek hastalar psikiyatriste gitmez, hastaların hasta ettiği kişiler gider” şeklinde sıkça duyduğum bir görüş var. Günümüz şartlarını düşününce aslında bu “Hastaların hasta etmesi “ kısmına elbette bir çok açıdan bakılabilir. Bu kişi, felçli eşine bakım veren tükenmiş bir erkek de olabilir, ergenlik döneminin zorluklarını ağır şekilde atlatan çocuğuna, yardımcı olmaya çalışırken çıkış yolu arayan bir anne de.

Son zamanlarda bir çoğumuzun farklı şekillerde yaşadığı bir durum var ki aile yaşantısından tutun da, iş yerinizde ve hatta toplumun yaygın bir kesiminde bile etkileri olabilmekte... “Baskı”dan söz ediyorum...

Çevremizde, ilişkide olduğumuz kişilerden baskı görmek, desteğe ihtiyacımızı arttırdığı gibi yaşam kalitemizi de ciddi şekilde bozma eğiliminde.

Aslında maruz kalınan baskının boyutundan bağımsız olarak, toplumun en küçük birimi olan aile içinde görülen halinde de, daha geniş ölçekte, büyük kitleleri içerir şekilde sosyal alanda da benzer sonuçlar doğurur. Her durumda baskının bilişsel, duygusal ve davranışsal sonuçları olur ve tüm bu sonuçların da, kendi karakterimiz ve olaylara bakış açımız doğrultusunda az veya çok ruhsal dünyamıza yansımalarını yaşarız. Kaygı, telaş ve korku duyguları, baskı altına alınan kişilerde en sık görülen duygulanım değişiklikleridir. Baskı uygulayıcılarında ise sıklıkla empati kuramama hali görülür. Bu sayede kişilerin gördüğü zarara karşı hassasiyetleri azalır ve daha soğuk, daha sert ve duygusuzca hareket ederek kendisini ayrıştırır, üstün görmeye başlar ve tavırlarını haklı görür. “Kötülük taşıyan fikirlerin kötü yanı şudur: zihinler zamanla bu fikirlere alışır” der Dumas. Gerçekten baskıya maruz kalmanın çözümsüz olduğunu düşünmek ve umudu yitirmek belki de kendimize yapacağımız en büyük kötülük. Üzüntü, hayalkırıklığı elbette doğal ve yaşanması gereken duygular ancak bunlardan sıyrılmakta zorlandığımız anlar da bir o kadar doğal.

Bunun için, ne zaman ve nerde olursanız olun, çaresizlik hissinden kurtulamadığınız an mutlaka yardım arayın.  

Sağlıklı ve umut dolu gün

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)