Çocukları İçin Pandeminin Anlamı

Yazar Sevgin Ekşioğlu KaracaoğluPsikiyatrist • 22 Aralık 2020 • Yorumlar:

Birçoğumuz çocuklarımızla mevcut gündemle ilgili konuşmalar yapmışızdır. Okul çağı çocukları için okula gidilmesi yerine derslerine evden devam edecekleri olması yönüyle çok daha önceden fark edildi. Ancak özellikle 6 yaş altı çocuklar için, sürecin farkedilirliği, anne, baba veya bakım verenlerin genel ruh hali değişiklikleri, evde izlenen haberler, konuşmalar ve dışarıya çıkılmıyor olmasıyla sınırlı.

Ebeveynlerin çocuklarına bu durum açıklanmasında üç basamak olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum;

İlk olarak, yaşa uygun gerçekleri paylaşmak ve yanlış bilgileri düzeltmek gerekir. Özellikle daha erken yaşlarda, olabildiğince basit tutulmalı; ‘Nezle veya grip olmanın nasıl bir şey olduğunu biliyorsun. bazen öksürük veya ateşin olduğu zaman gibi.. bu hastalığı yakalanan çoğu insan evde kalır, dinlenir ve daha iyi olur. Kendimizi ve birbirimizi koruyabilmek için bir süre evde kalmamız gerekiyor’gibi bir konuşma olabilir.

 İkincisi, güvende olduklarından emin olmalarına yardımcı olmaktır. ’Endişelenmene gerek yok. Bu hastalık evet var ama insanları sağlıklı tutmak, yakalananları da bir an önce iyileştirmek için çok çalışan harika doktorlar, hemşireler bu işle uğraşan çok sayıda bilim insanı da var. Ayrıca bizler de nasıl sağlıklı kalacağımız hakkında çok şey biliyoruz’

 

 Üçüncüsü, aile içinde ‘ mikrop avlayanlar’ olmak gibi, yapılabilecek basit şeyleri vurgulayarak ’ çaresiz veya pasif hissetmenin önüne geçilebilir...Sonuç olarak COVID-19'un yayılmasını yavaşlatan hijyen rutinleri, tüm yıl boyunca sağlıklı kalmamıza da yardımcı olabilecek rutinlerdir.

 

Burada dikkat edilmesi gereken tek bir noktanın, temizlik ve hijyen konusunun abartılması olduğunu düşünüyorum. El yıkama kuralları ve diğer hijyen bütününü açıklarken, yargılayıcı olmamak, ‘ olmadı bir kez daha dene’ gibi eleştirel bir yaklaşımla, tekrarlayıcı davranışlara yönlendirmemek oldukça önemli bir sınır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)